В края на есента условията са много подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури. Съветът на специалистите е сега да се избягва да се засажда орех.

При климатичните условия на нашата страна засаждането на овошките трябва да приключи до средата на декември, 15-20 дни преди настъпване на големите зимни студове.

Непосредствено преди засаждането дръвчетата се преглеждат внимателно. Те трябва да са здрави и да отговарят на определени изисквания:

височина над 100-110 см;

да са с най-малко 3 скелетни клони;

да имат минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

Добра подготовка на посадъчните ямки

Засаждането на овошките се извършва в предварително изкопани за целта посадъчни ями.

Дълбочината им зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви, те са с размери 50 х 50 х 50, а при тежки почви -трябва са с по-голяма дълбочина.

Внасят се минерални и органични торове

Ако не е направено предпосадъчно торене на градината, десетина дни преди засаждането на фиданките в изкопаните ями се внася: 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат (за леки и песъчливи почви) и 10-12 кг угнил оборски тор.

Торовете се смесват добре и се насипват на дъното на ямката. Отгоре се поставя чиста почва, за да няма пряк контакт между корените и торовете.

Корените се режат до здрава тъкан

При наличие на повреди по кореновата система, е задължително отстраняването им до здрава тъкан.

Непосредствено преди засаждане на фиданките се препоръчва опресняване им, т.е. съкращаване на корените с 1-2 см. С тази операция се цели предотвратяване засъхване на отрезите и ускоряване зарастването им.

Препоръчително е корените на фиданките да се потапят в почвена каша, приготвена от 1 част пресен говежди тор и 3 части глина, разредена с вода.

Трябва да се спазват основните изисквания

При засаждането на овощните дръвчета кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност.

Спойката между присадника и подложката сочи в посока юг.

Запълването на посадъчните ями с почва става постепенно. След като пръста покрие корените на дръвчето е необходимо да се извърши уплътняване на почвата, от периферията към центъра

Веднага след засаждането фиданките се поливат с 10-15 литра вода.

Желателно е дръвчетата се укрепват с колчета, забити на 8-10 см от стъблото и привързани с хлабава превръзка.