Реколтата от слънчоглед в Европейския съюз през 2015-2016 стопанска година ще падне до 3-годишно дъно от 7,76 млн. тона. Това показва последният отчет на германската компания за пазарни анализи и прогнози Oil World. Ако прогнозата им се оправдае, резултатът ще е с 13% по-слаб от прибраните през миналата година 8,88 млн. тона.

Основна причина за понижението са по-слабите реколти от маслодайната култура във Франция, Испания и балканските държави, отчитат от изданието.

Заради свиването на производството на слънчоглед в ЕС количествата за преработка през настоящата маркетингова година вероятно ще намалеят до 6,9 млн. тона от 7,58 млн. през миналата.

Експертите очакват и дефицит на слънчогледово олио и шрот на пазара на ЕС. Очаква се износът на слънчоглед от ЕС да намалее до 400 хил. тона от 570 хил. тона през предходните 12 месеца.

Основните износители на маслодайната култура България и Румъния ще свият доставките извън държавите-членки на ЕС до 7-годишен минимум от 350 хил. тона при положение, че през предишната маркетингова година са изнесли 530 хил. тона. Същевременно свитото предлагане на европейски слънчоглед за износ води до значителното му поскъпване, отбелязват от изданието.