Никола Василев

Сиета ван Кеймпема е вицепрезидент на Европейския млечен борд (ЕМБ) - неправителствена организация, представяща в Брюксел интересите на над 100 000 млекопроизводители от 20 браншови организация в 15 държави от ЕС. Ван Кеймпема е холандка и защитава новото предложение на Борда за временно ограничаване на производството на мляко, за да се намали свръхпредлагането. Според ЕМБ тъкмо свръхпроизводството е основната причина за срива на цените.

Браншовата организация смята, че ограничаването на производството трябва да върви заедно със стимули за производителите, които го прилагат, и с финансови санкции за тези, които не го спазват. За да може това да се случи обаче Европейската комисия трябва да възприеме подхода и да го приложи във всичките 28 държави от ЕС. Предложението за Програма за пазарна отговорност бе представено в навечерието на срещата на земеделските министри от ЕС в Брюксел, които обсъждаха на 16 и 17 ноември ефективността на мерките за спасяване на сектора.

През септември 420 млн. евро от европейския бюджет бяха отпуснати за подпомагане на млекопроизодителите, за изтегляне на млечни продукти от пазара и за рекламиране на европейската продукция извън границите на ЕС. По линия на тази програма българските млекопроизводители получиха 6 млн. евро и квота от 700 т в извънредната схема за временно складиране на сирене.

l l l

- Г-жо Ван Кеймпема, ЕС току-що въведе помощните мерки за млечния сектор, а вие излизате с ново предложение. Не трябваше ли да изчакате да видите дали те няма да сработят?

- Частното складиране се прави от август 2014 г. - от началото на руското ембарго, и не доведе до нищо повече от образуването на планини от 100 000 т масло и 25 000 т сухо мляко.

Цените на млякото продължават да падат

Ние не смятаме, че тези мерки ще сработят. Производството продължава да се увеличава, защото фермерите са принудени да произвеждат повече, за да си плащат сметките. Ако съм продавала млякото си за 40 цента през януари 2014 г., а сега за 28 цента, трябва да произвеждам повече, за да храня кравите си, да си плащам сметките и да издържам семейството си. Този проблем не беше визиран, когато се приемаха инструментите срещу кризата в млечния сектор. Може да има 420 млн. евро в пакета, но европейските производители сме загубили между 12 и 15 милиарда евро за последните 2 г.

- Много правителства също отпускат средства, за да помагат на фермерите.

- Да, но ситуацията не е еднаква навсякъде. Холандското правителство например реши парите да отидат в частни фондове, а не да ги даде директно на производителите. В настоящата система никой не се интересува от това млекопроизводителите да получават честна изкупна цена. В млечния сектор има много пари, но те не отиват при фермерите.

- Млекопроизводителите години водеха борба за премахването на квотите. Сега вие предлагате връщането на схема, която много прилича на тях.

- Винаги сме предупреждавали срещу прекаления оптимизъм от изчезване на квотите и сме настоявали за гъвкавост. Ако има по-голямо търсене, производителите би трябвало да имат възможност да доят повече мляко. Ако положението е като сегашното - да могат да го намалят, без да фалират. Отпадането на квотите беше мечта на много правителства, които искаха да излязат на световните пазари на мляко. Но това беше преди руското ембарго и намаления интерес от Китай. Даже и сега някои хора казват ето, китайците вече могат да имат по две деца, значи ще им трябва повече мляко. Но това, което забравят, е, че много китайци вече не искат да имат по две или повече деца. Излизането на пазара трябва да става с много подготовка, а не просто да разчиташ на късмета си.

- Но кризата започна още във времената, когато имаше квоти. Дали те са решението?

- Така е, но ние предлагаме производството да бъде ограничено временно - само докато кризата продължи. Точно за това ни трябва и индекс, който да отчита кога тя е факт и кога Европейската комисия да се намеси на пазара. Защото комисар Хоган дълго време отричаше изобщо да има криза.

- Пазарните анализи показват, че проблемите на производителите не се прехвърлят нагоре по веригата и преработвателите продължават да се радват на високи печалби и търсене, както в Европа, така и навън. Защо се случва така?

- Да, така е.

Преработвателите имат огромни печалби заради ниските изкупни цени

Нашите цени са с 35% по-ниски, но тези в супермаркетите не са. Само "Кампина" отчете 85% повече приходи тази година.

В същото време задлъжнялостта на производителите се увеличава. Когато един ден кризата свърши и търсенето на мляко нарасне, с тези дългове фермерите няма да могат да си позволят да отговорят на това търсене, на нуждата да модернизират производството си.

Това, което правим сега, е да чакаме достатъчен брой производители да фалират, за да се отвори място на пазара, но това не отговоря на целите на млечната политика, така, както е записана в Лисабонските договори.

- Мнозина критикуват политиката на субсидии в земеделието в Европа и призоват те да бъдат премахнати и то да работи на пазарни принципи. Вие съгласна ли сте?

- Вижте какво стана, като премахнаха субсидиите в свинепроизводството и птицевъдството. Те се превърнаха в индустрии и имат лош имидж сред потребителите. Хората, включително и китайските семейства, искат кравите да са по поляните. Намаляването на субсидиите означава, че те ще бъдат отглеждани на закрито. Фермерството не се изчерпва с производството на храна. Условията за производство не са еднакви навсякъде. Разходите в планинските райони са много по-високи от тези в Холандия например, където машините могат да влязат навсякъде. Ако премахнем субсидиите, много държави няма да могат да си позволят да развиват земеделие.

- Тогава, какво е спасението?

- Както при банките, ние се нуждаем от помощ. Не искаме повече субсидии, а промяна в системата В млечния сектор има много пари, защо и фермерите да не вземат равен дял от тях.

- В България почти всички млекопроизводители имат малки стопанства. Какво е тяхното бъдеще според вас?

- Лошо, защото много от тях просто няма да могат да продължат. Мандрите ще имат все по-голяма роля в това кой ще може да произвежда. Защото, ако те кажат, ти си твърде далече и за нас не е изгодно да идваме да ти вземем млякото, никой производител няма да издържи. Събиране на мляко от ферма с 15-20 крави е много по-скъпо за тях, отколкото от такава с 500-700, така че те ще са, които ще избират. Това ще е краят за много семейни ферми.