Доц. Динко Динков Тракийски университет

От около десетилетие започна усилено търсене на алтернативни източници на енергия. Все по-намаляващите ресурси на планетата от природен газ, нефт, въглища и др. в наши дни станаха предпоставка за проучване на възможността за производство и на т.нар. биогаз. Той е продукт на сложни ферментативни процеси, протичащи без кислород, в резултат на които се натрупва основно метан. Именно метанът, получаван от т.нар. биореактори за производство на биогаз, намира огромно приложение в индустрията. С успех той се използва основно като гориво в промишлеността, бита, служи като източник за производство на електроенергия и др.

Използването на алтернативните източници на енергия, в това число и на биогаза, все по-широко навлиза не само в Европа (Германия, Австрия, Дания, Швеция и др.), но намира все повече привърженици и в страни от други континенти (Китай, Индия и др.). Изграждането на съоръжения за производство на биогаз към фермите води до редица предимства.

Най-важните са:

Осигурява се автономен и независим източник на енергия, използвана за гориво на автомобилите, но това производство би могло да донесе и съществени допълнителни приходи на фермера.

С преработката в инсталации за производство на биогаз специалистите предлагат решение и на глобалния проблем на фермите от натрупаните торови маси и нуждата от тяхното оползотворяване. В същото време се гарантира и спазването на високите европейски изисквания за чистота на околната среда.

Получената вторична биомаса от преработката в съоръжения за производство на биогаз с успех може да замести доста от органичните торове за наторяване и по този начин да поевтини фермерската продукция. Това е в съзвучие и с тенденцията за оземляване на фермерите, които нямат собствени площи, с оглед перспективите за затваряне на цикъла от производство на фуражи през отглеждане на животни и получавене на фермерски продукти. А те впоследствие да се реализират при облекчени режими. У нас това нормативно е регламентирано чрез Наредба 26 за директни доставки на фермерски продукти.

Напоследък се отчита засилващ се интерес от страна на фермерите ни към възможността за изграждане на инсталации за производство на биогаз, които да обслужват една или няколко по-малки ферми. Така възникват въпроси за възможностите за използване на преработената торова маса и за други цели освен за наторяване.

На практика технологията на производство на биогаз включва безкислородно разграждане на биологичната материя в присъствието на различни видове бактерии, в резултат на което се натрупва основно метан. С допълнителна обработка вече под наименованието биогаз той може да се използва в промишлеността и бита на хората.

Течният и твърдият оборски тор са основните суровини за изграждане на инсталациите за биогаз. Предимство на торовата маса като суровина за производство на биогаз са:

ниска себестойност;

сравнително големи количества в световен мащаб;

високо водно съдържание на сместа, гарантиращо възможното й смесване и с отпадъци от бита или хранително-вкусовата промишленост;

наличието в тора на множество микроорганизми, развиващи се в безкислородна среда, които на практика реализират процеса на метаногенезата.

ВАЖНО! Установено е, че от една фермерска инсталация за биогаз от един кубичен метър ферментирала биомаса може да се получат от 40 до 50 куб. метра биогаз, състоящ се основно от метан и остатъчни количества въглероден двуокис.

Има подчертан интерес вторичната торова маса да се използва не само за наторяване, но и като евтина постеля за отглеждане предимно на преживни животни

Известно е, че чревното съдържание на животните съдържа милиони микроорганизми. При 100-дневно съхранение на тора без прилагане на високи температури е установено, че броят на фекалните колиформи продължава да е висок, въпреки че се наблюдава почти 70%-ово намаление в сравнение с техните първоначални стойности.

Ето защо логични са опасенията на фермерите, че преработеният оборски тор в съоръженията за производство на биогаз вече и като вторична биомаса може да е носител на голям брой микроорганизми. А това автоматично го прави неподходящ за използване като постеля за животните. Сравнителните данни от извършени проучвания дават точна информация относно възможността за използване на преработения оборски тор след преминаването през инсталации за производство на биогаз и като подова постеля както в оборите, така и при транспорт на животните

Установен е общият брой на микроорганизмите, както и на някои от особено опасните за животните, а именно на Ешерихия коли, след преработка на тор в инсталация за производство на биогаз. Сравнявайки броя на Ешерихия коли в торовата маса от леглата за отглеждане на животните и това след преработката през инсталацията за производство на биогаз, е установено, че количеството на опасните микроорганизми се понижава около 2 пъти в сравнение с това в оборския тор.

Така те достигат стойности, съответстващи на тези след 100-дневното престояване на тора без такава обработка.

Допълнително предимство е ниското водно съдържание на преработената вторична торова маса. При използване като постеля при животните тя би задържала по-голям процент от урината, отделена от животните.

Обобщени предимствата на вторичната биомаса са:

ниска себестойност;

невисоко водно съдържание;

липса на миризми;

високи топлоизолиращи възможности.

Препоръките към фермерите са допълнителното съхранение на преработената вторична биомаса да е за период от 100 дни.

Така ще се гарантира цялостно елиминиране и на остатъчните ниски нива на Ешерихия коли. Това може да се извършва в контейнери или помещения за съхранение на вторична торова маса при по-високи температури от обичайно използваните - например 41 градуса С. Тя лесно се достига през летния сезон при нашите географски условия.

Използвана като постеля за преживни, вторичната биомаса (получена след преработка на тор в инсталация за производство на биогаз) има много предимства. Тя е с ниска себестойност, невисоко водно съдържание, няма миризми и има високи топлоизолиращи възможности.