Всеобщо е желанието на любителите да торят с органични торове. Компостът е именно такъв. Той е подходящ за използване не само в биоградинарството, но и като част от цялостното хранене на растенията.

Компостът се получава от различни органични материали, които трябва добре да угният. В зависимост от условията за няколко месеца компостът се превръща в богата, тъмна, пръхкава маса, с която растенията се торят.

Приготвянето му е много лесно, но просто се изисква време.

Компостирането е полезно за всяко домакинство, което разполага с градина. От една страна голяма част от домакинските отпадъци се поставят в компоста, а от друга - се получава органичен тор, който е много полезен за растенията.

Какво се използва за приготвянето му

Голяма част от домакинските отпадъци са подходящи за компостиране. Това са най-вече остатъци от плодове и зеленчуци - обелки, семена, завехнали продукти и др.

От градината също могат да се употребят различни растителни остатъци. Например окосената трева е чудесна съставка.

По-млади плевели, които също не са образували семена, също могат да се добавят.

Стават и растителните остатъци, които се събират при почистване на градината.

Пръчките от резитбата на дърветата и лозето също са много подходящи. Те обаче трябва да се нарежат на по-малки парчета, за да угният по-лесно.

Опадали листа от овощната и декоративната градина, но без орех.

Черупки от яйца.

Утайка от кафе или чай.

Оборски тор, както и други органични торове.

Хартия и картон, но не от вестници и списания.

Пепел от изгорени растителни остатъци.

Дървени стърготини.

Постелка от домашни животни.

Какво не се слага за компост

Месо и месни продукти.

Риба.

Готвени продукти.

Въглища и пепел от въглища.

Котешки тоалетни или изпражнения на кучета.

От време на време може да се бърка

За да ускорите процеса на разлагане на органичните материали, може да ги разбърквате от време на време. Най-лесно това става с помощта на вила.

Освен това, когато времето е сухо, трябва да овлажнявате купчинката. Също така може да насипвате минерални торове между слоевете отпадъци. Така компостът става още по-качествен и съдържа повече хранителни вещества.

Ако заложите компост сега, той ще е готов за подхранване на расетенията през следващия сезон.

Компостният куп е като кошарка

Компостният куп може да се направи в някой край на градината или на друго подходящо място. Изгражда се с помощта на дървени дъски, палети или според подръчните материали, с които разполага стопанинът.

Големината му може да е различна, дори може да се обособят две или три купчинки, които са в различен стадии на угниване.

Отпадъци може да се събират и в пластмасов бидон или други подходящи за целта съдове. В последните години и у нас се предлагат и готови контейнери, които са много удобни, но са с по-малка вместимост.

Иска покрив през зимата

Препоръчително е през зимните месеци компостният куп да се завие с найлон или друго подходящо средство. По този начин се запазва топлината му, а процесът на разлагане на органичните вещества продължава дори в студените дни. Така компостът узрява по-бързо.