Ярослава Маринова агрометеоролог НИМХ-БАН

Задържалото се сухо и необичайно топло за сезона време до средата на ноември, с максимални темрератури, достигнали на места до 23-26 градуса, активизира развитието на зимните житни култури.

Отсъствието на съществени валежи позволи ускореното провеждане на сезонните полски работи, като на много места в страната есенната сеитбена кампания приключи.

Последвалото слабо захлаждане не доведе до съществена промяна на агрометеорологичните условия, а бурните ветрове предизвикаха на места горски пожари.

През първата половина от следващия период времето ще се задържи предимно сухо.

В края на седмицата се прогнозира захлаждане, но в повечето полски райони температурите ще се задържат около и над нормата за второто десетдневие на ноември.

Наднормените топлинни условия ще поддържат активни вегетационни процеси при есенниците.

Ще се увеличи делът на засетите в срок посеви, встъпили във фаза братене.

При пшеницата и ечемика, засети в началото на третото десетдневие на октомври ще се наблюдава фаза трети лист, а при засетите в края на октомври и началото на ноември - поникване и начало на листообразуване.

Очакваните превалявания ще бъдат без съществен стопански ефект, а предимно сухото и ветровито време и активното развитие на посевите ще предизвикат понижение на влагозапасите в горните почвени слоеве.

В началото на второто десетдневие на ноември на места в югоизточните райони и в централната част на Дунавската равнина общият воден запас в орния почвен слой бе около и под 55-65% от ППВ. До момента запасите от влага в 50 и 100 см почвени слоеве остават добри - над 75-85% от ППВ за повечето полски райони.

Понижение на температурите се очаква в края на периода, но през повечето дни от седмицата ще има условия за активна дейност на полето и в градините.

Ще се извършват сезонни почвообработки, внасяне на минерални торове, следсеитбено третиране срещу плевели в полетата, засети с есенници, пръскане срещу икономически важните неприятели по житни.

В овощните градини ще продължат профилактичните есенно-зимни растителнозащитни мероприятия.