Диана Ванчева

За ноември министерството на земеделието обеща, че ще се проведе обществено обсъждане за готвените промени в Селскостопанска академия /ССА/.

В очакване то да се състои скоро селскостопанската наука е притихнала, а шефовете на институтите не смеят да коментират публично, защото твърдят, че били именно в очакване.

В институтските среди таят надежда, че видът, в който беше предвиден да се случи реформата, ще се промени.

В стратегията за Селскостопанска академия първоначално беше предвидено институтите и другите научни звена да бъдат "прибрани" от 3 научни центъра - един за растениевъдство, един за животновъдство и един за иновации.

Но и самият проф. Иван Станков, заместник председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание призна пред в."Български фермер", че явно това предложение няма да остане в този си вид.

Според някои от шефовете на научните звена от министерството в последните месеци въобще не са ги търсили за мнение и становище за бъдещето преструктуриране на ССА. Само в началото, когато са им представили въпросния план за създаване на трите центъра, са ги събрали и са направили работна група - и до там. От костинбродския институт казват, че са чули, че се планира изграждане и на Национален център по пчелартво.

Промените в ССА ще се случат, ако управляващите заявят какво искат да постигнат с тях, а засегнатите чуят и участват.

"Сред засегнатите сме и ние земеделските производители", обявиха много отдавна от асоциацията на зърнопроизводителите. Тя, както и останалите браншови съюзи, твърдят, че трябва да бъдат от основните участници в работната група, а не изолирани, защото те именно са потребителите на научния продукт.

Фермерите и техните сдружения между другото от години предлагат да се състои един сериозен дебат за бъдещата им съвместна работа с науката, която да е положена на договорни начала, но това все не става.

Управляващите не поставят реформата ясно и открито, твърди и Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

Според нея, ако браншовите организации в аграрния сектор не участват в общественото обсъждане за съдбата на академията, тогава реформите в нея няма да са успешни.

В края на октомври синдикатът предизвика дискусия за бъдещето на ССА. И стигна до извода, че щом се иска науката да е приложна и да служи на бизнеса, то задължително той трябва да посочи какви са нуждите му.

Светла Василева припомни и това, че според препоръките на Брюксел, България трябва да отдели поне 1-1,5% от БВП за наука и иновации - това е записано в една от 10-те препоръки на Европейската комисия за реформи на системата за научни изследвания и иновации у нас.

Тогава от министерството на земеделието обещаха, че през ноември ще има обществено обсъждане за готвените промени в ССА...