Никола Василев

Комисията по околна среда на Европейския парламент отказа правото на страните членки сами да преценяват дали да забранят вноса на ГМО. С огромно мнозинство (47:3:5) днес депутатите отхвърлиха предложение на Европейската комисия, което би позволило националните власти да ограничават или забраняват продажбата и използването на одобрени на европейско ниво ГМО от внос.

Депутатите смятат, че предложението е непремислено и неизпълнимо. Освен това то ще доведе до възстановяването на граничните проверки между държавите, които са „за“ и „против“ и така ще наруши конкурентоспособността на общия пазар.

Отговарящият за законодателното предложение евродепутат от Италия (ЕНП) Джовани Ла Вия, заяви след гласуването в Брюксел, че „категорично мнозинство в комисията не желае да засегне вътрешния пазар“. Той добави, че настоящото законодателство трябва да остане в сила, а страните членки да си поемат отговорността да вземат решения заедно, вместо да налагат национални забрани.

Европейската комисия, която е автор на законовата промяна, съобщи, че си взема бележка от гласуването, но ще изчака окончателния вот на пленарната зала идната седмица в Страсбург. Ако то бъде потвърдено, предложението ще трябва да бъде оттеглено.

Освен екологичната и земеделската комисия на Европарламента е против националния подход. По време на дебатите през септември мнозина депутати заявиха, че забраната на вносната ГМО соя ще има катастрофални последици за птицепроизводството и други отрасли на животновъдството. В момента ЕС внася нужния соев фураж от страни, 90% от които използват широко ГМО. Заради недостиг на площи и поради климатичните условия ЕС няма условия сам да отглежда чиста соева продукция в необходимите му обеми.

На 3 октомври 19 държави членки, включително България, се отказаха от отглеждането на своя територия на одобрени от ЕС ГМО. Отхвърленото днес в ЕП предложение цели да разшири правата на страните и върху вноса на генно-модифицирани храни и фуражи.