250 млн. лв. ще получат българските фермери от 16 октомври до края на календарната година. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи „Фокус”.

Тя уточни, че това е била една от най-важните теми, обсъдени по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в старата столица. Обявени са и индикативните ставки и подкрепата, която българските фермери ще получат по обвързаната програма за директни плащания.

Тези средства са национални и европейски пари и в тях е включена и националната помощ de minimis, която беше изплатена на млечния сектор. „В първата седмица, възможна за плащане, която стартира на 16 октомври, ние ще изплатим максимално разрешения аванс на всяка схема по обвързано плащане, а именно 70 %. Или фермерите ще получат, само през тази седмица, 113 млн. лв.

От там насетне през декември ще бъдат платени остатъка от тези 30 % ставка на глава животно, така както регламентът и решението на Комисията за подкрепа в млечния сектор, ни позволява”, обясни още министър Танева.

Тя уточни и че България се е възползвала от първия възможен срок, даден от Комисията, за авансово плащане. Относно критериите за разпределение на средствата, които ЕК отпуска за кризата в млечния сектор, Министерство на земеделието и храните разглежда три варианта.

„Първият е разпределение на 6-те млн. евро на глава животно. Вторият вариант – на продадено количество мляко или на литър мляко. Третият – бюджетът да бъде теоретично разделен – 50 % за литър мляко, 50 % за глава животно, което безспорно много би усложнило и кандидатстването и плащането. Искам да кажа, че каквото и решение да се вземе, плащането на пакета ще е възможно от 16 октомври”, допълни министър Танева.

Крайният срок за изплащането на помощите, съгласно решението на Комисията, е краят на месец декември.