Д-р Валентин Иванов, квмн

Отбиването на зайчетата е най-тънкият момент при отглеждането им. Това става най-често между 30-ия и 40-ия ден. Отделянето от майката е съпроводено с натрупване на непосилен стрес за малките дългоушковци:

сменя се храната им;

мястото;

прекъсва се връзката с майката;

попадат в сборна група, където има вече изградена йерархия и новото попълнение е в най-незавидно положение.

Всичко това води до намаляване на имунитета, изразходване на голямо количество енергия за съхраняване на нормалните физиологични процеси вместо да се трупа прираст

Т.нар. адаптационен синдром води след себе си куп неприятности. Като намеса на нормалната чревна флора в патологични процеси и избухване на заболявания, най-често стомашно-чревни инфекции: колибактериоза, салмонелоза, ентероколит, кокцидиоза и др.

Тези процеси стопаните обикновено забелязват с негативните резултати от тях - подуване, диария на зайчетата, омърлушване, липса на апетит, настръхналост, бърза смърт.

И теглото е важно, не само възрастта

Отговаряме на Захари Стоевски от Петрохан

Зайчетата се отбиват на различна възраст.

При уплътнени раждания, когато бозайният период съвпада с бременността на самките, зайчетата се отбиват още на 28-29-ия ден.

При ранното отбиване

е важно колко тежат зайчетата:

от породата Сив великан трябва да тежат 600-700 г;

от породата Син виенски и Сребрист шампан - 450-550 г;

от породата Пеперуда и Чинчила - 400-500 г.

Схема за профилактично третиране при и след отбиването на зйци

Sanajod се прилага като кокцидиостатик (за превантивно третиране срещу чревното паразитно заболяване кокцидиоза). Препоръчва се прилагането му ежемесечно по 4 дни в доза 1 мл на 2 л вода.

Комбинираното прилагане всеки месец в продължение на пет дни едновременно нa Metafisiol - 2 мл на 1 л вода, +Pantosal - 1 мл на 1 л вода, предотвратява появата на минерален недостиг, намалява риска от храносмилателни проблеми и осигурява бърз прираст и добро угояване в края на периода.

Препоръчва се задължителна дезинфекция на клетките след освобождаването им със Sanajod в доза 5 мл на 1 л вода след добро механично почистване. При поява на кокцидиоза може да се пристъпи към дезинфекция със Sanajod в доза 1 мл на 1 литър вода в присъствието на зайците.