Ако си мислите, че консервирането е отживелица, грешите. Въпреки че в магазините могат да се намерят зеленчуци, консервирани по различен начин, домашно приготвената зимнина не можа да се сравни с купената.

Най-често в домашни условия зеленчуците се приготвят чрез термична обработка - за готови или полуготови ястия, както и в суров вид - туршии.

В първия случай на консервиране зеленчуците се поставят сурови или предварително обработени до някаква степен на готовност в буркани, които след това се стерилизират. При варенето микроорганизмите, които могат да се намират в храната, се унищожават, а вакуумът, който се получава при херметизирането на капачките, предотвратява навлизането на микроби от външната среда.

Кои са акцентите при топлинна обработка:

Работете при изключителна чистота както на използваните уреди, съдове, така и на мястото, където консервирате.

Използвайте здрави зеленчуци, които са прясно набрани. Подгответе толкова количество, колкото ще използвате още същия ден.

Бурканите трябва да са здрави, за да не се пукнат от високата температура при стерилизацията.

Капачките е важно да прилепват плътно по гърлото на бурканите. Не използвайте напукани капачки или с повредени уплътнители, защото няма да затворят плътно бурканите и впоследствие ще "бомбират".

Съдовете не трябва да се препълват, необходимо е да остане малко място, за да има къде да се разширява зимнината, като се нагрее.

Следете температурата при консервиране, не бива да има силно кипене, за да не се счупят бурканите.

След като се извадят от водата, бурканите се обръщат с капачките надолу, за да се затворят.

Доматите са зимнина №1

Независимо как ще консервирате доматите, задължително трябва да използвате здрави и качествени плодове. Колкото до зрелостта им, съобразете се с вида на зимнината. Ако приготвяте сурова туршия, плодовете трябва да са твърди, дори и зелени. Доматите за сокове и пюрета, е важно да са твърди и свежи. За консервите като лютеници, апетитки, както и други полуготови ястия, могат да се използват и по-зрели домати.

Доматите може да се консервират с ципите, или да се обелят. За по-фините сокове и ястия е препоръчително да се махнат обелките им.

Най-често в доматите се поставят различни подправки - сол, черен пипер и други, както и свежи - магданоз, копър, босилек, листна целина, които да ги овкусят, а също така и други зеленчуци - пипер, моркови, коренова целина и др.