От юни тази година системата за обществени поръчки, преработка и износ на зърно в Украйна е под сериозна заплаха, заради незаконното изкупуване на зърно.

Това е вече масова практика за цялата страна, съобщи представителят на Комитета за зърнени и маслодайни култури на Европейската бизнес асоциация „EBA" (European Business Association) по време на срещата с висши представители на Националната банка на Украйна, на Държавната данъчната служба, Министерството на аграрната политика и храните и Министерството на финансите на Украйна.

Както обясни представителят на  асоциацията, незаконната покупка на зърно се извършва най-често от група неизвестни лица и фирми директно от производителите. Плащането става в кеш и то в чуждестранна валута.

Според европейската асоциацията черният пазар на зърно в Украйна вече е придобил масов характер и води до негативни последици за целия селскостопански сектор на страната.

Според търговците украинското мелничарско зърно се предлага на много ниски цени на международния пазар и подкопава цените в Европа.

На 30 август украинците извършиха продажбата на 55 хил. тона мелничарска пшеница за Египет по рекордно ниска за последните няколко години цена от $177,00 /т FOB.