Никола Василев

Комисията по земеделие в Европейския парламент даде днес рамо на ГМО, отхвърляйки предложение от Европейската комисия всяка държава сама да преценява дали да допуска модифицирани храни и фуражи на своя територия.

Според членовете на Европарламента, ако някои държави забранят ГМО, а други го позволят, това ще наруши конкурентоспособността на производителите, които зависят от вносни модифицирани фуражи. Такива са птицепроизводителите, които хранят животните със соя, 90% от която се внася в ЕС от държави, отглеждащи ГМО.

Алберт Дес, германски депутат от ЕНП, отговарящ за законодателното досие в комисията, заяви, че посланието за оттегляне на предложението е ясно: „Не сме изграждали единния европейски пазар, за да позволим политически решения да го разрушат напълно“.

Германският християн-демократ коментира, че множество животновъдни сектори зависят от ГМО фуражи и не могат да оцелеят, ако вносът им бъде забранен. Това би направило Европа по-зависима от вноса на храни от държави, които не съблюдават европейските стандарти за производство, добави той.

Предстои по въпроса да се произнесе и комисията по екология и безопасност на храните. През октомври земеделските министри от ЕС също ще обсъждат регулацията за ГМО.

Тя бе предложена през април от Европейската комисия, която смята, че са нужни промени в реда за одобряване на такива храни и фуражи. Предложението предвижда, след като даден ГМО бъде разрешен за отглеждане като храна или фураж в Европа от Европейската агенция за безопасност на храните, страните членки да имат възможността да не позволят употребата на въпросния ГМО в своята хранителна верига. Те трябва да мотивират отказа с аргументи, които не са свързани с рискове за здравето на хората и животните и за околната среда, защото въз основа на тях се разрешава или спира използването на съответния сорт на европейско ниво.