Диана Ванчева

Държавен фонд "Земеделие" отваря днес извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година.

Той ще продължи само до 12 септември и е предназначен само за техника. Заявленията могат да се подават по правилата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 121 “Модернизация на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Приемът ще включва проекти с инвестиции за закупуване на земеделска техника и инвентар.

Определеният бюджет за приема по мярката е в размер на равностойността на 50 млн. евро.

Минималният размер на общите допустими разходи по един проект, който ще могат да заявяват кандидатите в рамките на периода на прием, възлиза на левовата равностойност на 15 000 евро.

Максималният размер на проект не може да надхвърля 500 000 евро. Заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на фонда от утрото на 7-и септември, съобщиха от централното управление на фонда.

Отпуснатите извънредно средства от изтичащата програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. естествено са предназначени за кандидати с готови проекти, защото приемът ще продължи само 5 дни.

Одобрените проекти трябва да бъдат изпълнени до началото на ноември

Парите, предназначени за сегашната покупка на техника, дават глътка въздух за зърнопроизводителите с готови проекти. Парите се пренасочват от проектите за модернизиране на земеделски стопанства, които фермерите не са изпълнили в срок по старата програма и така е останал свободен ресурс.

МЗХ очаква, че по този начин страната ни няма да изгуби средствата. Видно е, че купуването на трактори и комбайни редовно се радва на много голям интерес сред производителите и те бързо усвояват европарите, и то без риск.

Според министър Десислава Танева фонд “Земеделие” има готовност да се справи с извънредното натоварване и да извърши разплащанията на бенефициентите в срок.

Фактът, че до края на годината страната ни трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма даде този извънреден шанс на зърнопроизводителите да усвоят 100 млн.лева за покупката на новите машини.

Както е известно и в новата Програма за развитие на селските райони за новия програмен период от 2014 до 2020 г. също са предвидени пари за закупуване на земеделска техника. Но в нея с държавен приоритет са секторите, свързани с производството на плодове и зеленчуци, животновъдите и биоземеделието, както и необлагодетелстваните райони, което на бърза ръка изхвърли зърнопроизводителите от възможността да влязат в класацията.

Сегашният извънреден прием зарадва както фермерите, така и фирмите, които продават машини, и те го приветстваха.

Зърнопроизводителите заявиха, че това потвърждава правотата на исканията им за повече пари за машини и подкрепя мотивите им, че модернизирането на земеделските стопанства започва от снабдяването с тях. Секторът за производство на зърнени и технически култури е доволен, защото доказва, че все още е от силно нуждаещите се за техническо превъоръжаване и от най-годните да усвоява европарите.

КАКВО И КАК ЩЕ СЕ ПАЗАРУВА

Проекти за комбайни, трактори, и инвентар, които струват до 1 млн. лв., могат да се подават от фермерите при извънредния прием по старата програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Подаването на документи е по линия на мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, по която се оказа, че има освободени средства след анулирани договори.

Налице са немалък брой готови проекти, с които фермерите ще могат да кандидатстват, научи за ситуацията “Български фермер”.

Проектите трябва да бъдат изпълнени до началото на ноември, за което от фирмите-дистрибутори на техника съобщават, че няма да има проблеми, тъй като има внесена техника, която очаква да бъде напазарувана. Налице са и подписани предварителни договори между фермери и търговци за покупка на трактори и комбайни, които не бяха изпълнени поради липса на еврофинансиране.

Всеки кандидат трябва да докаже с обосновка в бизнес плана си, че разполага със съответната площ, за чиято обработка ще съответства мощността на купената техника.