Експертите на ООН имат план да разработят информационен портал, който да помогне за ефективно управление на водните ресурси в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

Според информацията на ООН, през 2025 година 1,8 млрд. хора ще живеят в страни или региони, които ще изпитват недостиг на вода.

Сега в глобалното селско стопанство се използва 70% от цялата прясна вода, а в редица развиващи се страни - до 95%.

Експертите от Организацията по прехрана и земеделие ФАО към ООН ще разработят информационен портал, който ще помогне по-ефективно да се управляват водните ресурси в страните от Близкия изток и Северна Африка.

Този портал ще използва спътникови снимки, по които ще може да се оценява продуктивността на почвените и водните ресурси.

През юни от ФАО заявиха, че Северна Корея може да бъде застрашена от глад, поради значителното намаление на земеделското производство. Сега в страната говорят за най-голямата суша през последние 100 години. Освен това, правителството на КНДР не поддържа в нужното състояние напоителните канали и другата селскостопанска инфраструктура.

По-рано представителите на Световната продоволствена програма завиха, че поради въоръжения конфликт Йемен е на прага на глада. Близо 13 млн. йеменци спешно се нуждаят от помощ.