Мюларите са стерилен хибрид между мускусна патица и някои домашни породи или пък са кръстоски с пекинска патица. От тях не може да се получи потомство, тай като са стерилни. Но затова пък тези патици са чудесни за получаване на месо.

Някои самци проявяват полов инстинкт и дори може да покриват женските. Когато патиците достигнат полова зрялост, понякога те даже снасят яйца, но от тях никога не се излюпват патета. 

Условия на отглеждане

Мюларите се отглеждат, както останалите водоплаващи птици.

Трябва да им се осигури затворено помещение където птиците комфортно и безопасно да преспиват или да се подслоняват в дъждовно и студено време.

Плътност: на 1 кв. м подова площ - по 3 птици.

Трябва им и просторно дворче за разходка - на птица по 1 кв. м.

И естествено като всички водоплаващи птици и мюларите трябва да имат къде да се къпят.

До двумесечна възраст патетата ядат на воля

Д-р Валентин Иванов, квмн

Патетата мюлари до 3-седмична възраст (през зимата - до 4-седмична възраст) трябва да получават стартерна смеска, изхранвана на воля.

В този период фуражът трябва да съдържа понижено количество на протеини (до 22 %), за да се избегнат бъбречни и метаболитни проблеми (подагра).

Най-подходящ за тази възрастова категория е гранулираният фураж с диаметър на гранулата 3-4 мм и дължина 6-8 мм. Средното количество фураж за едно пате е около 1,8 кг.

От 3-ата до 8-ата седмица патетата получават смеска тип гроуер, също на воля. В този период се формира оперението на птиците и е удачно във фуража да присъстват аминокиселините метионин и цистин.

Ако храненето е оскъдно или недостатъчно, се стига до недобро развитие на гръдната мускулатура (магре), което по-късно не може да се компенсира по никакъв начин.

Средното количество на използвания фураж за едно пате е 7,7 кг.

Гранулите е добре да имат следните размери: диаметър 4-5 мм и дължина 8-10 мм.

Финишерните смески се дават ограничено

От 9-тата седмица на мюларите до началото на гушенето се използват финишерни гранулирани смески с размери: диаметър 5-6 мм и дължина 10-12 мм. Средното количество фураж за едно пате е 6,5 кг.

През този период храненето не е на воля, а ограничено - фуржът се залага двукратно.

През последната седмица се увеличава количеството на храната, за да се увеличи обемът на гушата и интензивността на секреция на храносмилателни ензими.

За гушенето се използва царевица

Гушенето на патиците мюлари става по различни схеми, като много от тях са индивидуално решение на стопаните, доказали се във времето и често пъти си остават техен секретен патент.

Обикновено гушенето трае 14 дни. За гушене се използва варена царевица, цяло зърно, която след сваряване обилно се полива с олио или се смесва със свинска мас.

Царевицата има редица предимства: евтина е и съдържа голямо количество скорбяла, която е добра суровина за натрупване на мазнини в черния дроб.

Целта на гушенето е да се увеличи размерът на черния дроб, което се явява като резултат от мастна дегенерация на дроба.

Месото им е много вкусно

Обикновено мюларите се отглеждат до 60-дневна възраст, а при наличие на достатъчно количество евтини фуражи - до 90 дни

При осигуряване на балансирано хранене още на 7-10-седмична възраст мюларите достигат 1,5 кг.

На 60-ия ден при балансирано хранене мюларите тежат - 3-3,5, на 90-ия ден - 5,5-6 кг. Месото им е много вкусно.

Между 60-ия и 90-ия ден клането им не е целесъобразно, тъй като възраст около 70 дни мюларите започват да линеят, отслабват и трупчетата много трудно се обработват заради липсата на пълноценни пера.