Алма Давидова

Наскоро USDA повиши с 2,2 млн. т. прогнозата си за световното предлагане на пшеница през стопанската 2015-2016 година.

Очакваният ръст на производство в Турция и страните от бившия Съветски съюз е основната причина за корекцията на цените.

В същото време спадът в началните запаси на световния пазар с 2,4 млн. тона частично неутрализира голямата реколта от пшеница. За сметка на ЕС е 60% от предсказания от експертите на USDA спад на резервите.

Световното производство на пшеница се очаква да е на рекордно ниво - 726,55 млн тона

Реколтата от зимна пшеница в РФ и Украйна е по-добра от очакваната, особено след сушата през есента миналата година.

При това преразглеждането в посока надолу на реколтта от тази култура в Канада (с 1 млн т), на фона на засушливото време на територията на западните прерии, малко нарушава твърде оптимистичните очаквания на експертите. За Аржентина очакванията на експертите саза спад с 0,4 млн т - до 11,1 млн т.

За Казахстан и Украйна прогнозите за реколтата са се покачили с 0,5 млн тона и 1,5 млн т, спрямо миналия месец - до 14 млн т и 25,5 млн т, съответно. За Русия прирастът ще е с 3 млн т в сравнение с юлските очаквания - до 60 млн тона.

Обемът на пшеничния експорт на световния пазар за текущия сезон ще падне до 156,21 млн т.

Най-голям спад на задграничните доставки ще има от страна на Канада, Аржентина и САЩ, отбелязват експертите в доклада .

Прогнозата за световния импорт също е преразгледана в посока надолу - до 155,07 млн. т. Потреблението на жито съвсем незначително ще нарасне. Това се определя от увеличаване на използването на фураж в ЕС, Русия и Украйна.

Като се има предвид, че предлагането расте по-бързо от потреблението на пшеница, световните запаси към края на сезона ще се увеличат с 1,7 млн тона до рекордните 221,47 млн. тона.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Изкупуването на тазгодишната пшеница започна от нива на вътрешното търсене около 300 лв./т. за хлебната и 280 лв./т. за фуражната. Първите количества, изнесени през пристанище Варна, бяха изтъргувани на цена 320 лв./т. (FOB). До първата седмица на август през Варна са експортирани над 140 хил. т. от новата реколта.

У нас експертите от ИнтелиАгро прогнозират натиск на пазара по две линии. От една страна, очакваното голямо производство в Черноморския регион ще задържи цените потиснати. От друга, данните на МЗХ, че пазарната 2014-15 година е завършила с преходни запаси от 576 хил. т. пшеница (2,5 пъти повече от 2013-2014 г) означава, че колкото и да не им се иска, производители ще трябва да започнат да освобождават складовете си, най-малкото, за да отворят място на зърното от новата реколта.

Лек седмичен спад в зърнените котировки

През изминалата седмица основните зърнени котировки намалиха леко ценовите си равнища по световните борси.

В кръг зърно на Софийска стокова борса /ССБ/ продавачите предложиха хлебна пшеница от втора Б група с доставка от място на начална цена от 310 лв/тон, търсенето е на 280 лв/тон.

Има и оферта за “покупка” на 325 лв/тон, но тя се отнася за качество с поне 30% съдържание на глутен. Фуражната пшеница и фуражният ечемик от нова реколта с доставка от място се задържаха на предишните цени купува - съответно 275 лв/тон и 280 лв/тон без ДДС.

В кръг “Хранителни стоки” цените са стабилни, но търговията не е активна. Ново е търсенето на фуражни смески на 100 лв/тон начална цена.