Готвим първа нотификация на ПРСР и ще предложим промяна в някои от условията като интензитет на помощта, максимален бюджет на проект и добавки за съответните критерии, така че бюджетът, с който разполагаме да стигне до повече производители. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на отриването на Национално изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните в град Лозница, предаде Фокус.

„От тук насетне, за да може бюджетът, с който разполагаме по програмата, да стигне до повече земеделски производители предвид огромния интерес, този месец ще комуникираме с бранша”, заяви Танева. Тя изрази надежда, че всички браншове ще ги подкрепят и ще стигнат заедно до консенсус как да направят така, че този бюджет, с който разполагат да е за повече земеделски производители.

„Малинопроизводството е много важно и за нас като министерство, и за страната, поради една друга особеност – то създава и заетост, което е най-големият проблем в селските райони”, посочи Танева.

Тя призова да не се насочва мисленето само към субсидии и пари. „Парите са такива, каквито са договорени за този програмен период относно европейското финансиране и са такива, каквито се гласуват с бюджета на страната. От там насетне трябва да бъдем иновативни, за да можем да намираме другите инструменти, с които можем да подкрепим с наличния ресурс най-добре съответното производство”, каза още министърът.

„Надявам се в края на програмния период да отчетем увеличени площи и производство, добър доход за производителите и една по-висока заетост, която това производство е осигурило в селските райони”, допълни още тя.