Никола Василев

Какво е положението в млечния и месния сектор и какви са прогнозите, представя анализ на Европейската комисия.

През декември 2014 г. средната цена на пълномасленото краве мляко в ЕС спадна до 33 евроцента за килограм, което е с 18 процента по-ниско от най-слабата 2013 г.

Но ситуацията се различава между страните членки, част от които - като Балтийските страни, Белгия и Холандия, са загубили до една трета от цената, докато други като Италия или Финландия - едва 10 на сто, сочи анализът на Европейската комисия.

Като следствие от ценовия срив в цяла Европа се регистрира увеличаване на клането на крави особено в страните от Централна и Източна Европа.

Почти всички млечни продукти са засегнати от спада на цените, който се свързва основно с:

намаленото търсене от Китай,

повишеното производство,

руското ембарго за млечни продукти от ЕС,

отпадането на млечните квоти от 1 април.

Премахването на 30-годишния режим за контрол на производството е довело до пласирането на пазара на четвърт милион тона мляко допълнително, като ръст се отбелязва в 16 от 28-те страни-членки.

Според анализа стабилизиране на ситуацията в сектора не може да стане без предприемане на допълнителни мерки:

Европейската комисия ги вижда не само в:

намаляване на поголовието,

намаляване на млеконадоя,

редуциране на фуражните дажби на животните,

пренасочване на част от млякото за храна на телетата,

доене веднъж дневно,

създаване на ценови системи, които не стимулират доставката на мляко от производителите над договорените с преработвателите количества.

Европейската комисия смята, че млечният сектор се справя добре със загубата на руския пазар ориентирайки се към нови, основно в Азия. С 1,8% е увеличено производството на сирене, като руският потребител е заменен с по-високоплатежния японски и корейски.

Ето защо спадането на цените е особено характерно за по-нискокачествените сирена, докато скъпите се справят добре и средната експортна цена се е увеличила с 4 на сто.

Клането на крави е част от отговора на въпроса за увеличеното производство на говеждо заедно с по-евтиния фураж и стабилното търсене, особено извън пределите на ЕС.

Експортът към Азия, Западните Балкани и Турция е значителен - с 29 на сто.

Цените също сочат нагоре, достигайки 383 евро за тон в началото на годината. Анализът на Брюксел залага на плавното възстановяване на турския пазар което благоприятства и българските производители. Подобна е ситуацията с износа на живи животни - основно агнета и шилета за Близкия изток и Турция.

Въпреки загубата на руския потребител, довел до свиване на износа от 13% за година, Европейската комисия има оптимистични очаквания за пазара на свинско месо

Той разчита предимно на увеличената производителност, по-евтините фуражи, както и на интереса към европейското свинско от Япония, Южна Корея и Хонконг.

Цените обаче остават ниски (133 евро за 100 кг) и временната мярка за частно съхранение, въведена през февруари и март, не е помогнала на производителите да се възползват от сезонното покачване на цените.

Нерадостно е положението в овцевъдството

Епидемията от син език, засегнала и България, е довела до силно намаляване на поголовието и се е отразила, макар и в по-малка степен, на износа на агнешко месо.

Производството на пилешко месо е било най-стабилната част от сектора въпреки загубата на руския и саудитските пазари и птичия грип. Анализът на Европейската комисия показва, че износът се е покачил с 4 на сто при стабилни цени и леко увеличение на консумацията на вътрешния пазар в ЕС.