Собствениците на животни носят отговорност за тяхната идентификация, а не ветеринарните лекари. Това каза пред Фокус д-р Иван Щерев, председател на шуменската колегия на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, в коментар по случая на антракс във Варненско.

По думите му, проблем с неидентифициране на животни има в цялата страна. Поставянето на ушна марка на животното означава, че то ще бъде регистрирано в системата за идентификация и ще подлежи на контрол и профилактика. „Няма как да поставиш ваксина на неидентифицирано животно, образно казано за него няма как да се изпише ваксина, срещу всяка доза трябва да стои номера на ушна марка“, обясни д-р Иван Щерев.

Ветеринарният лекар  е на мнение, че не може да се управлява ветеринарна медицина или клон от науката от мега агенция. „Моите уважения към колегите, които работят в агенцията, но БАБХ има много клонове и отговорност за контрол върху животновъдството, за преработката на животински продукти, за производството на фуражи, контрол за качеството на храните в магазина, но системата се губи в едната и в другата посока и както във всяка мега агенция тромаво се движат нещата“, каза д-р Щерев. Той припомни, че преди Национално-ветеринарна медицинска служба е отговаряла само за ветеринарната медицина.