Екип на в. "Български фермер" с. Рибен, Плевенско

Един FENDTaстичен ден в с. Рибен край Плевен събра най-верните фенове на марката от целия регион, за да отпразнуват заедно началото на жътвена кампания 2015, която се очаква от зърнопроизводителите да бъде успешна и да увенчае с добра реколта техните усилия. На такъв успех разчита всеки стопанин. А гаранция за добра печалба е продуктивната и надеждна техника. Годината е добра и реколтата е с добри добиви. Нужни са и нови подкрепления от техника.

В последните дни на месец юни, в началото на жътвата, се проведе едно различно събитие- Ден на отворени врати и откриване на жътвата в района на Плевен. За втора поредна година партньори и приятели на марката FENDT гостуват в базата на земеделския производител Красимир Георгиев в с. Рибен.

С нескрита гордост домакинът на събитието е нарекъл сградата на стопанството си FENDT Arena- въплъщение на уважението към баварската марка, и в унисон с демонстрационната сграда на FENDT в централата на фирмата в гр. Марктобердорф. На събитието присъстваха и много гости - земеделски стопани от Северозападна България - съмишленици и привърженици на марката FENDT. Денят бе открит от домакина г-н Красимир Георгиев- член на фенклуба на собствениците на FENDT в България- клуб FENDTASTIC. Ако можем да изброим доста успели стопани в България, започнали от нулата, то семейството на Красимир Георгиев е типичен пример за това. Старание и упоритост, и безкраен труд, са белязали тяхното израстване.

Отначало само с 5 декара земя, после с 32 декара и няколко руски машини, а днес с 6,5 хил. дка и пълен комплект от германска високопроизводителна техника FENDT - трактори и зърнокомбайн. Днес то е пример за успешно и ефективно земеделие.

Стопанството на Красимир Георгиев е изцяло оборудвано по немски образец - с трактори FENDT 312 Vario, FENDT 820 Vario и FENDT 939 Vario и с един роторен комбайн FENDT 9300R.

Това е едно от стопанствата с най-голям запас от конски сили на единица обработваема площ. Затова и всичко се извършва в срок, навреме, и с най-висок резултат. Най-мощният трактор от наличните- трактор FENDT 939 Vario се управлява само от нежната половинка на земеделеца. Управлява се лично от Даниела Георгиева- една жена , която може да засенчи доста мъже в този труден бизнес. Успехите при тях идват с времето, но при едно много важно условие- залагат винаги само на най-доброто и никога, и наистина никога, не правят компромис при избора на техника.

Някои ще кажат: "Той си купил FENDT и затова го хвали". Но не е така. Да работиш с FENDT е предимство и призвание. Първият двигател, задвижван с дизелово гориво е на FENDT; първата безстепенна трансмисия, патентована с името Vario е на FENDT, така че "топлата вода" е открита от FENDT, а немската марка продължава да изненадва с интелигентни решения, които предлага за всяко стопанство.

Представяне на машините на демонстрацията направи Красимир Минев, търговският директор на компания ЗЛАТЕКС. Специално за събитието от ЗЛАТЕКС бяха осигурили два трактора FENDT 720 Vario и FENDT 936 Vario S4 (с най-високо ниво на екологични норми за емисии Tier 4 Final), заедно с 5-сламотръсен зърнокомбайн FENDT 6275L, модел 2015 г. Към тракторите бяха агрегитирани торачка RAUCH (многократен златен медалист за иновации от Агритехника) и сеялка Kerner EROS- марка, която се разпространява отскоро и вече много успешно у нас. Днес KERNER вече е получила много добра репутация за работа в тежките почвени условия в много райни на България.

В двора на FENDT Arena Красимир Минев представи множество подобрения в машините, а домакинът и някои от гостите споделиха за опита си и добрите впечатления от отличното предстяване на машините по българските полета. "Флагманът в нашето портфолио е Fendt- споделя Красимир Минев. Това е производител с изключително висок имидж, номер едно в Европа. Единственият производител, който може да си позволи да даде най-дълга гаранция на своите трактори. Всеки, който е посещавал завода на Fendt в Марктобердорф, Германия и е видял как се произвеждат машините, е бил впечатлен. Тези машини са надеждни, произведени с най-новите технологии, конструирани са за дълъг живот и съвършени във всеки един детайл, изчислен до микрон. Fendt произвежда трактори, комбайни, силажокомбайни и балопреси от 1930 г. Това са единствените трактори в света със 100% безстепенно Vario задвижване. Управлението на всеки един трактор е лесно, като детска игра. Задвижването е безстепенно от 0 до 60 км/час, както при трактори с мощност от 60 к.с., така и при 400 к.с, посочи г-н Минев.

- Истинско щастие е да гледаш как съпругата ти работи до теб, наравно с теб, сподели с оправдана гордост Красимир Георгиев. След това двамата фермери запознаха присъстващите с част от технологичната линия на техното фермерско предприятие- тракторите FENDT и комбайн FENDT, сеялка за пролетници SOLA Prosem K, култиватор KOMET отново на KERNER, както и дискова брана KNOCHE. Семейството-домакин откри жътвата за сезона, като двамата ожънаха блок в съседство до базата. Видя се безупречния тандем на машините. Две операции една след друга- жътва и култивиране- истинско удоволствие за сетивата както за гостите на демонстрацията, така и за двойката земеделци, управляващи комбайна и трактора. За броени минути блокът беше обработен, след което всички гости бяха поканени на вкусен обяд и полезни разговори в зала FENDT Arena.

За залата може да се говори доста. Тя наистина те изпраща на Запад със своите конструктивни и дизайнерски решения. По време на обяда търговският директор на ЗЛАТЕКС Красимир Минев пожела на всички стопани добра реколта и добри метеорологични условия, за да увенчаят с успех целогодишния си труд. Също така бяха обявени и специални условия за покупка на нови машини, които важат до края на кампанията.

А ето какво сподели с нас участник в Деня на отворените врати и клиент на компания ЗЛАТЕКС, управителят на "Десислава Агро 2008" от с. Медковец, Красимир Иванов:

- Обработвам над 6100 дка и се занимавам със земеделие от близо 20 години, като сме започнали с 60 дка. Имаме трактор Fendt 828 Vario и сме много доволни, защото първо ни даде икономия на гориво, второ предлага несравним комфорт по време на работа и лекота на управление. За това го даваме и на моя племенник да работи с него. Имаме от по-рано и машини от други марки и като сме засичали разхода на гориво - разликата е впечатляваща, подчерта г-н Иванов.

За доверието в агробизнеса е говорено и писано много. Събитие като това в уникалнaта зала FENDT Arena в Рибен показва, че то реално съществува и се превръща във все по-силно средство за преодоляване на трудностите в аграрното производство. А тях винаги ще има и за това доброто партньорство е най-ценното във всеки бизнес.