Любомир Коралов С. Царевец, Свищовско

За осемнайсети път зърнопроизводители от региона на Свищов, от Северна България, от Врачанско, Софийско и другаде уважиха инициативата на местната кооперация "Изгрев 93" с председател Ганчо Петков. Около 200 души фермери професионалисти се срещнаха със специалистите от групата на известния селекционер на пшеница проф.Иван Панайотов и оцениха неговите постижения във високата селекция. Не по-малко внимание те обърнаха и на множеството различни машини, представени от три фирми: Статеви, Братя Стойчеви и Агротехника икон, Мавров.

Пак по традиция и тази година Станимир Статев, един от управителите на фирма Статеви, вносител на агротехника от световни марки, връчи на клиент ключовете за един от тракторите, показани в техническия сектор на проявата. Ключовете на новия Щаер 6230 CVT, 260 к.с.,закупен от кооперация "Земеделец 93" от великотърновското село Козловец, бяха официално получени от председателя Тодор Тодоров, 41 г. Младият мъж, заемащ поста от 2009 г., видимо развълнуван, прие с благодарност символичния жест на предаването на собствеността и ни показа машината, преди неговият механизатор да включи двигателя и да поеме на собствен ход към тяхното село. Г-н Тодоров беше любезен да сподели:

- Моите колеги няма да останат до края на празника на пшеницата, защото ги чака много работа на кооперативните ниви, на които тракторът вече е показал какво може. Нашият механизатор е много доволен от машината. С нея разчитаме да получим максимални резултати от работата. Трактористът, модерен млад човек, с удоволствие работи с високотехнологичния трактор. Вътре в кабината е комфортно и пълно с екстри. Все едно си в автомобил. В същото време тракторът е предназначен оптимално да се агрегатира с най-различен тежък инвентар и при почвообработките, и при прибирането на реколтата. Т.е. при нас, където гледаме 26 000 дка зърнени и фуражни култури и зеленчук, работата по обем е твърде голяма. Затова и решихме да закупим този трактор, който показва изключителни качества- икономичен, ефективен, здрав, надежден.

С фирма Статеви работим отдавна и много добре. От тях сме закупили и доста друга техника- активна брана, шест окопни култиватора, плуг- все машини на известната австрийска компания Фогел и Нот. Фирмата от Добрич има отличен сервиз и качествено обслужва машините. Техните техници веднага реагират на телефонните обаждания, откликват без бавене на нашите нужди от ремонт или оригинални резервни части. Не случайно смятаме да продължим сътрудничеството както досега, защото сме убедени, че нашата инвестиция бързо ще се изплати и ще ни донесе печалба.

Активната брана, плуга, култиваторите и другия инвентар закупихме по мярка 121. И този трактор, благодарение на фирмата, взехме по същата мярка. Проектът бързо беше одобрен и изплатен, бе силно убедителен в своето изложение Тодор Тодоров.

Както ни разказа Ганчо Петков, Денят на пшеницата отначало е бил свързан предимно с селекцията на нови сортове жито, които са се изпитвали на демонстрационни полета, предоставени от кооперация "Изгрев 93". Обаче, с течение на времето и поради нуждата от съвременна продуктивна техника Дните на пшеницата се превръщат не само в голямо, многолюдно изложение на житни култури, но и на най-нови технологии, машини и инвентар. Фирма Статеви обичайно е с най-съшествено присъствие и с най-разнообразни експонати от марките на компаниите, с които работи. И представя най-пълна гама от машини, нужни на земеделците. Така че, през Дните на пшеницата, участниците имат какво да видят и да научат, да обменят информация, да изберат не само пшеницата, която ще засеят, но и машините, с които ще я засеят.

- Ние презентираме австрийска техника на българския пазар повече от 20 години и знаем добре качествата й. Знаем качествата на тракторите Щаер, които досега са се представили отлично и фермерите работят с тях безпроблемно. Моделът Щаер 6230 CVT, който току-що тръгна към Козловец, е с безстепенна скоростна кутия без прекъсване на теглителната сила, което подобрява ускорението и ефективността на горивото. Така този модел може да бъде охарактеризиран най-общо и кратко като интелигентен, многофункционален трактор, при който всичко е под контрол. Затова към машините с марка Щаер има постоянен интерес и тук, на Деня на пшеницата.

Този празник на науката, практиката и на най-новите технологии става истинско средище за обмен на опит, на идеи, на практически знания както на земеделци от региона и от други части на страната. Например, опитът от Добруджа донесен тук намира добра почва. Опитът, оттук пренесен в Добруджа, също дава отлични резултати. Нашите машини много добре пасват на земеделието в нивите край Свищов. Имаме доста продадени машини. Но се купуват не само такива с марката Щаер. Тук показваме инвентар, активни брани, пръскачки, сеялки и плугове на компанията Фогел и Нот. Показваме ремаркета на Флигл и т.н. Това са все машини, които предизвикват интереса на фермерите и имат добър пазар. Това е нормално, защото тракторите ни, например, се държат много добре на полето, а този, чиито ключове връчихме преди малко на Тодор Тодоров, е показал вече много възможности: подчертана работоспособност и изклюичтелна икономичност, леко управление и здравина.

Тези трактори имат специфични качества и сътоветно на това- специфичен пазар. Разполагаме с постоянен кръг от клиенти. Още повече, че при този бранд има възможност да се произвеждат по поръчка и единични, уникални бройки. И всичко това прави пазара на нашите продукти постоянен. Клиентите ни са по-ограничен кръг хора, но винаги професионали, които оценили веднаж качествата на тракторите Щаер като изгодни, продължават да инвестират в тях. Т.е. продължават да купуват от тях- идват и втори, и трети, и четвърти път при нас. Заемаме неголяма ниша от пазара, но тя си е твърда и постоянна, защото фермерите намират при нас, това което им е нужно, намират перфектно сервизно обслужване и много добро съотношение цена-качество. Нещо, особено благоприятно за тях, обяснява същността на простичката, но многозначителна церемония по връчването на ключовете на новия трактор именно на Деня на пшеницата, Станимир Статев.

Очевидно, добавяме ние, събитие като Деня на пшеницата добива допълнителен смисъл и за фермерите, и за дистрибуторите на производителна агротехника.