Отглеждането на растения у дома не е лесна работа. Но стайните растения са нещо, което не бива дао липсва от никоя къща. Те са не само полезни, като пречистват въздуха, но и внасят ненадмината красота.

Предлагаме ви няколко стайни растения, които всеки може да се запази живи и процъфтяващи. Ако имате деца или домашни любимци, имайте предвид, преди да ги купите, че някои от тях могат да бъдат токсични.

1. Дяволски Бръшлян (Epipremnum aureum)

Това стайно растение има качеството да пречиства въздуха, може да абсорбира токсини като бензена и ксилена, а също и формалдехида, отделян от материали в дома като килима например. Има дълги стебла и изглежда добре във висяща кошница. Шрябва обаче да се подходи с внимание към това растение, тъй като е токсично за малки деца и животни като котки и кученца.

Растението е тропическо и обича влагата и топлината. То може да произведе стъбла, дълги 2 метра. Така че просто ги подрязвайте, когато те са твърде дълги и вашето растение ще продължи да изглежда солидно и здраво.

То може да вирее при различни светлинни условия, но слабата светлина може да намали пъстротата на листата. Оставете почвата да изсъхне между поливанията. Дяволския бръшлян се справя добре при нормална стайна температура.

2. Алое (Aloe)

Това растение е сочно, с дълги заострени листа и има лечебни свойства. То може да достигне един метър височина в закрити помещения. Малките сортове като популярнато Алое Вера, виреят отлично в малки и слънчеви закрити пространства.

Алоето харесва стайни температури около 21 градуса по Целзий и много слънце. Както може да се очаква за сукулент, това стайно растение предпочита суха почва, така че добре е да се избягва честото поливане.

3. Хлорофитум (Chlorophytum comosum)

Тези необичайни на вид интериорни растения добавят визуален ефект и не са излезни от мода вече толкова години. Хлорофитумът има редица разновидности и изглежда добре като висящо растение.

Зелената лилия се чувства добре в равномерно влажна почва и при средна до ярка осветеност на помещението. Стайна температура между 16 - 24 градуса по Целзий подържа растението цъфтящо.

4. Бръшлян (Hedera helix)

Бръшлянът е доста елегантен, спускайки се по мебелите.

Той обича влажна почва и по-хладни условия, стайна температура между 10-22 градуса по Целзий.

5. Дърво на живота(Crassula ovata)

За тези, които обичат сукулентните и екзотичните растения. Расте бавно, но може да живее десетилетия наред. Дървото на животаа изглежда страхотно в красива саксия, особено когато е в комбинация с други сортове сукуленти.

Дървото на живота не се нуждае от много вода, затова подържайте почвата леко суха. То предпочита ярка светлина и нормална стайна температура.

6. Каучуково дърво (Rubber Tree)

Това лесно за отглеждане растение на закрито може да прерасне в осем метрово дърво и да стане основния зелен акцент в стаята. Ако го предпочитате по-малко, просто оформете каучуковото дърво във формата на храст, като подрязвате дългите стъбла.

Оставете повърхността на почвата на каучуковото дърво да изсъхне между поливанията.

То цъфти при средна до ярка осветеност на помещението и стайна температура между 16-27 градуса по Целзий.