Наш читател се обади по телефона, за да пита дали е време да се прибира кивито.
80-годишният Филип Филипов има киви, формирано като асма, което иска да прибере и затова пита кога е беритбената зрялост на плода.

Да е жив и здрав и да продължава да чете вестника, пожелаваме ние.



ОТГОВОР:

За нашата страна кивито или актинидията се прибира след 15 октомври. Поради влажното време и обилните валежи тази година обаче, културата може да се бере и по-рано - началото на месеца.

Прибраното вече киви трябва да съдържа 14% захари. Ако не можете да прецените захарността, просто го стиснете. При натиск кивито трябва да е меко, но не прекалено.

Актинидията се бере на няколко пъти, като се започва от най-едрите плодове.

Ако идват слани или мразове обаче, може да приберете културата сега. За доузряване сложете касетките с киви в мазето под или над касетките с ябълки. Така процесът на узряване на плода ще се ускори.