Ползвателите на земеделски земи вече без да застрашават личните данни на собствениците могат да изготвят доброволните споразумения по член 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Новото в технологията е, че масивите по ползване се очертават без да е необходим електронния формат на картата на възстановената собственост на землищата.

Очертанията на масивите се прави като се взема предвид необработваемия слой и полските пътища. Земеделските производители от регистъра по член 72 от Правилника за приложение на закона разпределят масивите помежду си, като във всеки един момент от разпределението следят динамичен баланс и готовите очертания се записват на електронен носител. Формата на файловете е shp и е съвместим със софтуера на ОСЗ.

Тези записи могат да бъдат предадени в общинските служби по земеделие и споразумението за уедрено ползване на земеделските земи може да бъде разпечатано с неговите приложения в окончателен вариант.

Така предложената технология позволява да се избегнат грешките от неправилно измерване на площите и очертаване на масивите и намалява възможността за изкривяване на информацията при ръчна работа и последваща дигитализация и е единствено възможна при спазване на законовите норми, съобщи Диана Иванова от русенската фирма, която предлага новата услуга.