Да започнем с ползите:

Това е най-бързият начин да получите висококачествено домашно месо. След 40 дни пиле-бройлер има живо тегло 2,5 кг, а на 2-месечна възраст достига 3,5-4 кг. Бързият растеж на бройлерите оправдава разходите за фураж.

Вкусът на домашното пилешко месо не може да се сравни с пилето от магазина. Когато държите бройлери в собствения си двор, можете да се справите без използването на антибиотици, което означава, че те няма да бъдат в крайния продукт.

Процесът на отглеждане на бройлери не изисква специални умения, дори и начинаещ може да се справи с него. Птиците са непретенциозни в отглеждането, имат висока жизненост и добър имунитет. Въпреки това е необходимо да се вземат предвид някои правила при грижата за пилетата, за да се избегнат проблеми при отглеждането им.

Какво е алопеция при пилета?

Алопецията е загуба на пера без последващо възстановяване - разговорно наричаме този процес „оплешивяване". Алопецията може да бъде частична или пълна. Ако не се вземат необходимите мерки навреме, частичната плешивост може бързо да доведе до пълна загуба на пера.

Ювенилно линеене

Алопецията не трябва да се бърка с линеене. На възраст 1-1,5 месеца пилетата се подлагат на ювенилно линеене - това е естествена промяна на перата до окончателната промяна. Може да се сравни със смяната на млечните зъби с кътници при децата.

Ако пилетата оплешивеят на възраст от един месец, това може да се дължи на линеене. Когато се поддържа правилно, „младото" линеене не води до появата на плешиви петна; перата се сменят постепенно и равномерно.

Сезонно линеене

При възрастните пилета има сезонно линеене, което се дължи на естествения цикъл на развитие на пилетата. Инстинктите им помагат да се размножават през топлия сезон. С настъпването на пролетта, с по-дълга дневна светлина, производството на яйца при пилетата се увеличава, а кокошките сядат да мътят яйца.

Принудително линеене

При отглеждане на пилета от яйценосни породи дългите паузи в снасянето на яйца са нерентабилни, така че собствениците прибягват до принудително линеене на пилета. Принудителното линеене се извършва за по-кратък период от време и завършва в рамките на 1,5-2 месеца, след което започва нов период на активно яйцеполагане.

Но принудителното линеене причинява силен стрес, който се създава по няколко начина или чрез комбинирането им. Получава се нещо като краткотрайна „гладна стачка", лишаване от вода или държане на птиците на тъмно в продължение на 3 дни. За да се гарантира, че принудителното линеене не води до смърт на птиците, е необходимо да се следват разработените схеми на хранене и да се поддържа определена продължителност на дневните часове.

Причини за алопеция

1) Ако пилетата оплешивеят на възраст 2-3 седмици, може да има няколко причини за загуба на пера. Най-често срещаните са небалансирани фуражи, неподходящи условия на живот на домашни птици и паразитни насекоми.

2) Неправилно хранене - най-често пилетата-бройлери оплешивяват поради липса на витамини и минерали. Бързото наддаване на тегло изисква балансирана диета. Съставът трябва да съдържа витамини, минерали и аминокиселини. За растящото пиле е изключително важно наличието на витамин А и витамини от група В, аминокиселини и протеини във фуража.

3) Дефицитът на йод и фосфор може да причини загуба на пера. За да попълните тези минерали, добавяйте няколко капки йод всеки ден към питейната вода на пилетата.

Фосфорът и калцият са изключително важни за домашните птици. Тези минерали участват в структурата на скелета и се използват за образуването на черупките на яйцата при пилетата и растежа на перата. За пилетата бройлери към храната се добавя трикалциев фосфат или фуражна креда.

4) Тъй като перата на птицата падат, тя губи цистеин - важна аминокиселина. Най-лесният начин да се компенсират загубите е да се дадат на птиците късове от пух и пера - те могат да бъдат предварително нарязани или да се дадат цели. Можете да използвате готово брашно от пера, както и брашно от рогови копита.

Полезно е да се хранят

пилетата-бройлери с пробиотици

- това създава основа за силен имунитет и бърз растеж. Важно е към храната за бройлери да се добавят специални премикси, които съдържат всички необходими витамини, минерали и аминокиселини. Отлични резултати показва използването на хранителни добавки - те се смесват с храната, като увеличават грамажа, докато бройлерите растат.

Необходимите аминокиселини и протеини също се съдържат във фуражни дрожди, месокостно брашно, рибно брашно. Те се смесват с храната в размер на 1-8 г на глава на ден, в зависимост от възрастта на пилето.

Начинаещите птицевъди може да си помислят, че растежът на перата може да не е в крак с растежа на кожата и да сравнят този процес с появата на стрии върху човешката кожа по време на бързо наддаване на тегло. Това предположение обаче е погрешно.

Важно! Ако бройлерите получават пълноценна храна, те се развиват хармонично и не страдат от плешивост.

5) Лоши условия на отглеждане

  • Ако бройлерите се държат на пода в кокошарника, мръсотията и влагата могат да доведат до опадане на пера. Бактериите се размножават в мокра постеля, което води до инфекция на пилетата. В този случай загубата на пера става следствие от отслабен имунитет и заболяване.
  • При отглеждане на малки пилета бройлери постелката от дървени стърготини трябва да се сменя ежедневно. За да намалите влагата, по-добре е да използвате нипелни поилки с елиминатори на капки – така се избягва пръскането на вода.
  • Отглеждането на бройлери в клетки върху мрежест под е най-лесният начин за поддържане на идеална чистота. Но в този случай е необходимо да се вземе предвид броят на пилетата на квадратен метър, защото прекомерното струпване може да предизвика агресия и да предизвика битка за храна.
  • Помещението, в което се отглеждат бройлери или пилета, трябва да бъде добре проветрено. Това спомага за намаляване на влажността на въздуха, както и за изпаряването на амонячните пари, чието вдишване е вредно както за домашните птици, така и за хората.
  • Отглеждането на птици в клетки с липса на слънчева светлина също може да причини загуба на пера. Нуждите на пилетата от витамин D могат да бъдат задоволени чрез излагането им на чист въздух. За да държите бройлери в клетки, е необходимо да оборудвате помещението с UV лампи, ако няма прозорец.

Пълна плешивост от паразити

Увреждането на перата от перояди може да доведе до пълна плешивост. Паразитите се разпространяват много бързо и една птица може да зарази целия кокошарник. Възрастните пилета могат частично да се справят с паразитите с къпане в пепел или смес от пепел и пясък. Ако пилетата получават балансирана диета и не разбирате защо оплешивяват, най-вероятно проблемът е, че те са заразени с пухкояди. Внимателно проверете за вредители. Това са малки плоски насекоми, чиято дължина е не повече от 2 мм, те пълзят по кожата на птицата; топлината и високата влажност са идеални условия за тяхното размножаване. Те се хранят с кератинизирана кожа и пера. Така че, ако пилетата бройлери изостават в растежа, държат се неспокойно, сърби ги кожата и оплешивяват, това са ясни признаци, че са заразени с кокоши въшки.

За пилетата бройлери падането на перата също е вредно, защото техният топлообмен е слабо развит и при липса на покритие лесно се разболяват
За пилетата бройлери падането на перата също е вредно, защото техният топлообмен е слабо развит и при липса на покритие лесно се разболяват