Скоро ви разказахме за това колко добър съсед на зеленчуците са веселите латинки, но знаете ли, че те са над 80 вида. Поместени са в собствено ботаническо семейство, наречено Tropaeolaceae и още Карл Линей ги е кръстил. Нека добавим, че не голямото разнообразие от видове на фона на повечето по-познати семейства, все пак е събрало в себе си ниски и високи, храстовидни и увивни, топлолюбиви и студоустойчиви представители, а най-позната сред тях е T. Majus.

Обикновено ярко обагрените цветове на латинките съдържат доста голямо количество нектар и прашец, което ги прави идеални за сеитба около кошери, а както вече знаете и за зеленчуковата градина.

Хайде да разгледаме по-непознатите тропеолуми сега:

Канарска латинка

Tropaeolum peregrinum има увивна природа и е изключително подходяща за украсяване на огради и стени, перголи и арки, ниски бордюрчета или красиви орнаменти от ковано желязо. Цветчетата не са много едри, обагрени са в ярко жълто и имат доста интересна форма.

Сеитбата може да започне няколко седмици преди опасността от повратни мразове да е преминала на закрито или да се извърши директно към края на април и началото на май. Почвата трябва да е топла, защото както подсказва името ѝ - канарска латинка, не е случайно. С пакетче семена ще се сдобиете срещу скромната сума от 1,50-2,00 лева.

Младите растения се засаждат на 40-50 см едно от друго в зависимост от очаквания ефект. Мястото трябва да е много слънчево, а почвата добре отцедлива и плодородна.

Огнена настурция

Tropaeolum speciosum или огнната настурция е доказателство, че латинките са впечатляващи растения. Тя може да достигне около 3 метра дължина и да се покатери по всичко. Цветовете са ярко червени, доста насечени и меко казано привличат окото.

За съжаление тази латинка се счита за трудна за отглеждане, поради което не е намерила място в много дворове. Обича слънце, но понася и частично засенчване. Предпочита кореновата система да е на хладно и влажно, в плодородна почва с леко кисела реакция.

С вида ще се сдобиете трудно, но не невъзможно. Може да се размножава чрез семена или разделяне. Интересно е, че не понася сняг, но издържа до -12 оС.

Латинка с ядливи грудки

Името на Tropaeolum тuberosum идва от факта, че растението образува подземни органи, наречени тубери или грудки. Те са подходящи за ядене и се използват предимно в Перу, Боливия, Еквадор. Хапват се сготвени или сурови като зеленчук.

Надземната зелена маса на грудковата латинка може да достигне между 2 и 4 метра дължина. Отглежда се в декоративните градини заради своите невероятни цветове. Ако се остави да се стеле по повърхността на почвата ще се превърне в перфектен потисник на плевелите и разкошен килим от красиви листа, гарниран с цветове. Освен това се счита за устойчива на нападения от насекоми, нематоди и много поатогени.

С какво да комбинирате?

В зависимост от желанията на градинаря, латинките могат да бъдат част от интересни комбинации. За зеленчуковите градини вече знаете. А сред цветята, латинката може да се впише като почвопокривен килим или красива едногодишна лиана.

Отлични ефекти се получават с други увивни видове като тунбергията и ипомеята. От дърветата – по-компактните орнаментни представители биха блеснали около цветето, а то от своя страна ще ги защитава от натрапници. Сред храсти също би се чувствала добре, стига да не я засенчват прекалено много.