Смятам, че с Молдова имаме много голям потенциал за сътрудничество и в науката, и в практиката. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев след среща със заместник министър-председателя и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Боля, който е на двудневно посещение у нас по покана на Вътев.

"Установихме, че имаме абсолютни едни и същи проблеми и разговорът оттук нататък ще продължи в насока как по най-добър начин да си сътрудничим, така че да си решаваме еднаквите проблеми в страните", посочи българският министър в оставка. Той допълни, че Молдова има същия проблем с обезлюдяването на селата, с миграцията на млади хора в чужбина, със свръхпроизводството на зърно, недостиг на плодове, зеленчуци, месо и мляко. "Те са ни изпреварили с един законопроект за аграрната камара, който предвижда задължително членство на всички", отбеляза Вътев, цитиран от БТА.

Боля припомни, че това е втората му среща с българския министър след провелата се в Берлин през януари. "Ние като институция от министерството искаме да дадем пример на самите производители как да направим първата крачка, какви са ползите от това да си сътрудничим и се надяваме те също да си сътрудничат", коментира молдовският министър.

Той подчерта, че в Молдова има голяма българска общност – 70 000 души, а в молдовското правителство е имало трима етнически българи на ръководни позиции. Това е първото посещение на Боля у нас.

По отношение на вноса от Украйна Боля обясни, че преди войната в Украйна Молдова изнася зърнени култури в 30 страни, най-вече през черноморските пристанища на Украйна. Днес молдовските земеделци нямат достъп до тези пристанища и затова износът е намален до 11 страни. Най-големият потребител и купувач на зърнени култури от Молдова е Румъния, която е задминала Турция.

Боля посочи, че на 4 октомври миналата година в Молдова е прието да има лиценз за вноса от Украйна, по европейски модел. "Въведохме го като инструмент за стабилизиране на продажните цени в Молдова", каза той, допълвайки, че миналата година Украйна е произвела 28 млн. тона пшеница, докато Молдова над 1 млн., затова вносът от Украйна води към фалит производителите от Молдова.

Следобед двамата министри се очаква да посетят месопреработвателното предприятие, ферма и винарна.