Млечните крави в повечето ферми сега са се отелили. При голям брой такива животни, важна задача, на която е необходимо да обърнете внимание, е калибрирането на хранилките в стопанството. Както прекомерната дажба на храна, така и недостатъчните количества въздействат по различен начин върху стадото, като прехранването може да означава загуба на скъпи фуражи, докато недостатъчното може да повлияе на производството. Ето защо е важно да се намери правилният баланс във всяка ферма.

Тревата или тревният силаж е основният фураж за млечните крави, но концентратите са необходими за допълване на менюто и за осигуряване на основните минерали, от които животните се нуждаят. За съжаление необходимостта от наблюдение и калибриране на хранилките за концентрат в обора често се недоглежда. Тези съоръжения обикновено са настроени да дават количество концентрат, определено от фермера, но не бива да се разчита изцяло на това. С течение на времето и употребата, влажната среда и редица други фактори могат да окажат влияние на количеството фураж, който действително достига до животните.

Как да се проверяват хранилките

Често се случва няколко хранилки в един ред да подават различни количества фураж. За да определите дали това е така, прост метод е да поставите кофа под хранилката. Оставете концентратите да паднат в кофата и след това претеглете съдържанието. Така ще стане ясно дали хранилката дава правилното количество или не. Този метод трябва да се повтори за всички хранилки в доилната зала. След като проверката приключи, хранилките трябва да се настроят на правилните нива. Ако скоростта на хранене се промени, трябва да повторите теста, за да сте сигурни, че количествата са правилни.

Също така е добре да проверите за повредени съоръжения и да установите къде се изисква ремонт. Нещо толкова просто като дупка в капака или неправилно затворен капак, може да стане причина за навлизане на влага и неправилно функциониране на съоръжението.

Преход към дажби веднъж на ден

През пролетта храненето на телетата и доенето на кравите са две дейности, които отнемат значително време. Телетата в много ферми вече са достатъчно възрастни, за да преминат към хранене веднъж на ден, което може значително да намали натоварването във фермите. Тъй като излишните телета постепенно се продават извън фермата, броят на телетата, хранени два пъти на ден, трябва да намалее.

Преди телетата да преминат към хранене веднъж на ден, е важно те да са навършили 28 дни или повече, тъй като теле по-младо от това няма да може да консумира необходимите количества мляко. Също така е важно да се гарантира, че всички телета, които се преместват на този режим на хранене, са в добро здраве и не показват признаци на заболяване.

Грижите намаляват

Промяната на храненето на телетата от два пъти към веднъж дневно може да намали работата и грижите за тях с 36%. Изследванията показват също, че този режим може да подобри ранното развитие на търбуха, поради увеличените количества концентрати и слама/сено, консумирани от телето. Малките животни, които вече се хранят веднъж на ден, трябва да имат достъп до концентрати, прясно сено и чиста вода.

Телетата ще трябва да се наблюдават два пъти дневно, така че се препоръчва да ги храните с мляко сутрин и след това да замените концентратите им вечер. Спестяващият време аспект на храненето веднъж дневно идва от намаленото време, изразходвано за смесване на заместител, даването на храна и почистване на оборудването. Недостатъчното наблюдение на телетата може да доведе до недоглеждане и пропуски при установяването и развитието на болестите при животните.

Подход при разделянето на телетата

Важно е телетата на приблизително еднаква възраст да не се разделят и да се хранят твърде близо едно до друго. В противен случай животните могат да бъдат стресирани и да се увеличи продължителността на времето, необходимо да се адаптират към разделянето, като същевременно се увеличава рискът от заразяване и инфекция. Ето защо първо трябва да се извърши разделянето и след като телетата се адаптират напълно, можете да започнете прехода към хранене веднъж на ден.