Кои видове лехи са най-подходящи за отделните култури

Въвеждането на различни практики при зеленчуковите култури в известна степен променя и нагласата на градинарите за отглеждането им. Често се пренебрегват някои основни акценти, като най-подходящата почвена повърхност за даден зеленчук. А препоръките са базирани на дългогодишен опит, така че не бива да се подценяват.

По принцип водещият принцип при определянето на вида на лехите е напояването. В по-малките градини любителите поливат с маркучи, дори с лейки. При по-големи площи – това става гравитачно, чрез дъждуване, както и с най-модерния начин, а именно капкова система.

Почвата е равна

При зеленчуковите видове, които се сеят разпръснато или на редове, е подходяща равната повърхност. Сред тях са листните – спанак, марули и салати; кореноплодните - моркови, репички, ряпа, салатно цвекло; подправките – магданоз, копър и т.н., а също лук каба.

Равната повърхност е препоръчително да се напоява с лейка или с маркуч с цедка. Разбира се може да се прокара капкова система, а също да се постави и дъждовална инсталация.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че температурата на равната почва е по-ниска от тази на лехите и браздите. Тази повърхност изпарява значително по-малко вода, а това се отразява положително върху влажността й.

Бразди

Този начин на засаждане е един от най-предпочитаните за дворните градини. На бразди може да се засаждат всички основни зеленчуци - домати, пипер, патладжан, краставици, а също картофи, главесто зеле, броколи, карфиол, бамя и др.

Оформянето на браздите се извършва непосредствено преди засаждането.

При отглеждане на бразди предимството е, че растенията може да се напояват гравитачно, съответно по браздите. Подходяща е капковата система за поливане.

При този вид на засаждане горният слой на почвата се затопля по-бързо през пролетта, което позволява засаждането на някои от културите да се направи по-рано.

Трябва да знаете, че от браздите излишната влага се изпарява много по-бързо, което съответно води до по-лесно затопляне на почвата, а също и до по-добър въздушен и температурен режим през пролетта.

Бразди, комбинирани в леха

Този начин на засаждане се препоръчва при по-големи площи затова е подходящ и за професионалните градинари. При него поливането също е гравитачно по браздите.

Грубото оформяне на лехите се извършва след основната обработка на почвата през есента, а финото дооформяне става през пролетта, преди сеитбата или засаждането на растенията.

Тези лехи са подходящи за детерминантни домати, пипер, дребноплодни сортове краставици, готварски тиквички, дини, пъпеши, зелен фасул, зелен грах, зеле главесто, броколи, лук - лютив и каба, чесън, моркови.
Лехобраздова повърхност съчетава положителните страни на равната повърхност и на браздите. При нея има много добър температурен, воден и въздушен режим на почвата.

През пролетта, когато почвата е още студена, температурата в горния почвен слой се повишава, а влажността спада много бързо до оптималната за растенията.

Фитарии

Този вид лехи са много подходящи за малките градини. Зеленчуците, засадени на фитарии, се напояват гравитачно по бразди, както и с капкова система.

Този начин на оформяне на почвената повърхност е една от най-старите градинарски практики. Подходящи са за засаждане на много зеленчуци, особено тези, които обичат висока влажност - както почвена, така и въздушна. Такива са воден лук, праз, подправки - чубрица, целина, магданоз и други.

Фитарията представлява ниска леха с правоъгълна или квадратна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове.

Висока леха

През последните години тези лехи станаха много популярни. Те имат много предимства – почвата в тях се затопля по-бързо, лесно се извършват дейностите, свързани с грижата за растенията. Размерите на височината и дължината на лехите са различни, но е препоръчително ширината им да е такава, че да е удобно да се работи от всички страни.

Безспорно високите лехи са много прегледни, те придават и по-красив вид на градината. Тези лехи могат да се „облицоват" с дъски, тухли, камъни, плочи или други подходящи материали.