Добър пример: Кочериново моли гражданите си да ползват общинска машина, вместо да изхвърлят клони

Добрият градинар знае как да оползотворява ресурсите. В сезона на резитбите на овошки и лози все повече любители използват машини, с които да надробят отрязаните клони за ситен дървесен мулч.

Голяма част от него ще влезе в употреба в зеленчуковата градина, за цветя и храсти, а друга за пътеки и дори в компоста.

Хоби фермерите споделят свои изобретения и трудности с дробилките (чипър), които са закупили от различните вериги. Като например „за 3 години неинтензивна употреба, ножовете вече трябваше да ги точа, но видях, че може да се обръщат. Така че ще изкарат още 1-2 г. до точене двустранно." Или пък: „корите понякога се навиват около болта, когато материалът е мокър. Аз оставям вършините да поизсъхнат 4-6 седмици и тогава ги дробя", съветват в тематични социални групи.

„Режещите на филийки (дробилки) не са подходящи за суха дървесина, а за скоро отрязани клони. Знам и че малките машини на ток до около 2500 вата са само за тънки клони, до около 2,5 см в диаметър", казва известният Христо Ашламинатора.

Според собственик на два вида машини ножовата дробилка слабо придърпва и сухи и пресни клонки, почти постоянно трябва да се бутат. Валцовата дърпа много стабилно пресните и задоволително сухите.

Предимствата на машини, които режат с вал, са: по-лесно заточване на режещата част; подходяща и за по-големи клони. Недостатък е, че режат на по-едри парчета.

Дробилките, които режат с ножове, кълцат на по-дребни парчета, но пък са неподходящи за дебели клони и по-трудно е заточването на режещата част.

По-изобретателните превръщат стари фуражомелки в дробилки за клони. Но за това си трябва майсторлък.

За онези, които не държат да инвестират в техника, се предлагат машини и раздробяване на клони под наем. Дори и общини са се заели с това. Община Кочериново съобщава: „Уважаеми съграждани, с настъпването на пролетта, започва и резитбата на лозя и овощни дръвчета. Разполагаме с професионална дробилка за клони - раздробяване и трошене на клони с максимален диаметър до 15 см. Тя се намира в двора на полигона в гр. Кочериново, където всеки гражданин, ще може да занесе своите клони от овощните дървета и лозя. В случай, че не може да ги занесете, молим всеки гражданин да ги върже на снопове и да ги остави до контейнерите за смет, а не да се изхвърлят във вади и дерета!"

Производство на тор:

надробеният дървен материал се покрива с нещо, за да не го вали дъжд, но отстрани да се проветрява. Оставя се 3 години. през това време всичко ще бъде обработено от ларвите на бръмбара Златка в чуден тор. Купчината се загрява доста силно и си свива обема. Подобен ефект може да има с отглеждането на калифорнийски червеи, но трябва много да се внимава!

Има много правила за доброто мулчиране с естествени материали – според вида мулч, според нуждите на растенията, които се защитават с него и т. н. В никакъв случай не правете мулч за градината си от болни растения.

Защита на растения с клони и листа 

Това е чесънът на баба Ирина. Посадила го е ноември и не е измръзнал, защото го е покрила с дебелите листа на ореха. За да не хвръкнат листата от вятъра, върху тях е сложила клони от храсти и дървета, които е чистила в двора си. Още един плюс е, че няма нужда от плевене, защото бурени почти не се появяват.

След като поникне лукът, любителка градинарка слага обилно мулч свое производство. По този начин бурените са в пъти по-малко, а през зимата мулчът изгнива.
След като поникне лукът, любителка градинарка слага обилно мулч свое производство. По този начин бурените са в пъти по-малко, а през зимата мулчът изгнива.
Община Кочерниво предлага услуги с тази машинка
Община Кочерниво предлага услуги с тази машинка