Видът е типична южна култура, но все повече любители се пробват и в други райони на страната

Васил Николов от Павликени:

Наскоро си купих маслина, но искам да я засадя на вилата, където условията не са от най-подходящите. От разсадника ме увериха, че няма проблем, заради по-мекия климат, който има през последните години.
Вие какво ще ме посъветвате? И, моля, дайте някои препоръки при отглеждането на маслина.

Възможности

Много е трудно да се каже със сигурност, тъй като въпреки промените, се наблюдават много екстреми, включително студени и мразовити дни. Трябва да прецените според това, какво наблюдавате във вашия район през последните години.

Наистина много любители се пробват да отглеждат южни култури в по-хладните райони на страната. И някои успяват. Така че трябва да опитате.

Ако се притеснявате, може да засадите маслината в контейнер. Така през студените месеци, ще внасяте растението в подходящо помещение. Ако всичко е наред, след няколко години, може да засадите дръвчето в градината.

За вида

Маслината е вечнозелено дърво, което расте много бавно и живее много дълго.

Кората на стъблото на младото дръвче е гладка и сива на цвят, но постепенно става все по-грапава. Листата са лесно разпознаваеми – удължени и сиво-зелени. Цветовете са малки, бели и ароматни. Плодът на маслината е костилков, а формата му е кръгла или овално-удължена. Цветът на кожицата варира – жълт, зелен, от виолетов до черно-син.

Изисквания

  • Маслината е взискателна към температурата. Нуждае се от много слънце – горещо лято и мека зима. Въпреки това е един от най-студоустойчивите субтропични видове.

Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата, пъпките и по-тънките клони.

Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до - 2 градуса.

  • Дървото е с много добра сухоустойчивост. Листата му са със защитно покритие, което позволява да се отглежда в изключително засушливи райони.

Все пак е препоръчително да го поливате. Маслината се нуждае най-много от вода в периодите от началото на вегетацията до началото на цъфтежа и при нарастване на плодовете до началото на оцветяването им.

  • Светлолюбиво растение е. Не понася засенчване, затова се засажда на добре огрявано от слънцето място.
  • Маслината не е взискателна към почвите. Естествените й месторастения са много бедни почви – песъчливи и каменисти.

Най-подходящи са леки, аерирани и водопропускливи, а неподходящи – тежките, глинести, влажни и с високи подпочвени води.

Грижи за младото дръвче

  • Фиданката се полива няколко пъти през топлите месеци на годината.
  • През есента се подхранва, както и останалите овощни видове. Ориентировъчно на едно дръвче се дава 200-300 грама суперфосфат и 50-100 грама калии.
  • През пролетта, в началото на вегетацията, се внася азотен тор - 200-250 грама.

С нарастването на дървото, разбира се, количествата тор се увеличават.

Маслиновите дръвчета встъпват в плододаване на 3-ата година след засаждането, а в пълно плододаване на около 10-15-ата година.

Резитба

Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността.
В първите години се правят леки резитби, основно за отстраняване на счупените клони. Оставят се 3-5 главни клона около централния клон, на 20-30 см един от друг. Така короната на дръвчето се оформя по-добре.

По-късно се извършва и резитба за плододаване. С нея се цели да се засилят продуктивните клони. Препоръчва се леко подрязване на излишните клони веднага след формиране на малките плодчета.

Маслината е много подходяща за отглеждане като бонсай, тъй като расте изключително бавно