Събирането, съхраняването и затоплянето на коластрата се извършва в повечето млечни ферми по време на натоварения пролетен период на отелване. Първото мляко е жизненоважно за младите телета. За да се гарантира, че нивото на имунитет на новородените е високо, важно е те да получават коластра с най-високо качество малко след раждането.

За да се гарантира, че телетата получават висококачествена коластра, тя трябва да се тества с помощта на рефрактометър по Брикс и само проби с резултат 22% или повече, трябва да се дават на телета. Проби с резултат над 22% показват съдържание на най-малко 50 мг/мл имуноглобулини. Коластрата от някои крави не е с достатъчно високо качество и не трябва да се дава на телета, което означава, че за източник ще трябва да се използват други животни.

Съхранение на коластрата

Има редица неща, които трябва да се имат предвид при съхранение на коластрата. На първо място е необходимо да се уверите, че съхранявате коластрата в чист контейнер, който е бил дезинфекциран преди употреба. Първото мляко е много питателно и следователно може да бъде среда за размножаване на бактерии, ако им се даде шанс. Бактериалното съдържание на топлото мляко се удвоява на всеки 20 минути.

Доилната машина или човешката намеса са възможни източници на замърсяване. Ето защо е необходимо коластрата да се събира по хигиеничен начин, така че качеството да остане високо. Също така трябва да се уверите, че добитото количество е ясно маркирано с датата, на която е взето за съхранение, и също така, че е отбелязано от коя крава е взето. Трябва да знаете състоянието на кравите, от които събирате коластра. Животните, които са положителни или може да са положителни за болестта на Джон, не трябва да се използват.

Загряване

Когато загрявате или размразявате замразени запаси от коластра, е важно да не излагате протеина на излишна топлина. Никога не размразявайте или нагрявайте течността в микровълнова фурна или във вода, която е твърде гореща, за да потопите ръката си в нея. Трябва да се използва вода с температура около 50°C.

Добра практика е да използвате две стоманени кофи – едната да съдържа топлата вода, а другата - коластрата. В идеалния случай една от кофите трябва да бъде малко по-малка, така че съдът с млякото да може да се потопи в съда с топлата вода. След известно време водата може да се смени с по-топла, за да се гарантира, че течността се загрява своевременно. Усвояването на антителата се увеличава, когато млякото се дава топло на телетата.