Инициирахме процеси по възстановяване на напояването и окончателно утвърдихме държавния контрол върху храните на Капитан Андреево, отчита министърът на земеделието и храните

Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители, инициирахме процеси по възстановяване на напояването и окончателно утвърдихме държавния контрол върху храните на Капитан Андреево. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков.

Той изтъкна, че за първи път от десетилетия насам беше предприет комплексен подход за възстановяване на поливното земеделие и започна рехабилитация на 24 канала на Напоителни системи. „Напояването е приоритет номер едно в нашата работа, защото без вода добивите са ниски. Достъпът на земеделските производители до поливна вода трябва да бъде задължение на държавата, а не разрешителен режим", категоричен бе министърът.

Сред другите постигнати цели министър Вътев посочи, че окончателно е утвърден държавният контрол върху храните, които влизат в България, със заработването на лабораторията за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево". Тя бе реновирана с 2 млн. лв., осигурени от държавния бюджет и е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения. Камионите вече изчакват само необходимото технологичното време за пробите или около 5-6 часа, вместо 2 дни, както досега, посочи той.

През последните девет месеца екипът работеше усърдно за привличане на едни от най-известните български учени, които са по целия свят в аграрната наука. „Такива имаме над 400 в най-елитните лаборатории и университети по света. Главната ни цел е да свържем науката с практиката по такъв начин, че да не личи къде свършва науката и къде започва практиката", се отбелязва още в отчета пред обществото.

Министър Вътев подчерта, че страната ни продължава да се бори за изравняване на субсидиите между българските производители и тези в старите европейски страни членки. „Защитаваме правото на нашите стопани да не попадат под ударите на нелоялната конкуренция на внос от трети страни", каза още той.

Във връзка с протестите на фермерите в цяла Европа, министър Вътев отбеляза, че те имат три изключително основателни причини – амбициозната Зелена сделка, която направи неефективно цялото земеделие на ЕС, нелоялната конкуренция на дъмпингов внос от трети страни и несправедливото разпределение на добавената стойност по агрохранителната верига от полето до рафта в магазина.

„Нашият екип работи изключително експертно. Проверките от тук нататък ще бъдат регулярна практика. Чрез анализи търсим най-добрите предпоставки за решаването на проблемите. Те не са само субсидии, напротив, има и други решения, които могат да направят българските производители много по-ефективни", каза в заключение министър Вътев.