През изминалата седмица физическият пазар беше спокоен, без сериозно търсене за големи търгове в основните страни вносителки. Появяват се нови износители на международния пазар, като Индия например. Интересно ще е раздаването на квотата за внос на пшеница в Европейския съюз от трети страни. Това може да даде тласък на износа от България.

ПАЗАРЪТ НА ПШЕНИЦА В БЪРГАРИЯ
продължава да е в застой. Търсенето е символично. Изпълняват се само стари сделки, нови почти липсват или са спорадични. Очакванията на брокерите от компанията Агрикор са, че пазарът ще се раздвижи след месец поради две причини: нуждата от пари на търговците и фермерите от една страна, дори и при настоящите или по-ниски цени, или другия сценарий - вдигане на цените поради поява на търсене.

ПРИ ЦАРЕВИЦАТА ДЕПРЕСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
Пазарът се доминира основно от местни консуматори, които много бързо се ориентираха и намалиха изкупните цени. Украйна продължава да продава агресивно, въпреки че се чуват новини за по-ниска реколта от 20 млн. мт. Русия се появи като продавач, и то пак на ниски нива. Докато тези конкуренти са активни, българският износ няма шансове за успешна реализация, коментират брокерите от Агрикор.
Ликвидацията на пазарите на

МАСЛОДАЙНИ КУЛТУРИ
приключи. Цените се спряха точно на нивата на подкрепа и отскочиха. Все още възстановяването не е трайно. Това може да се случи единствено, ако палмовото масло поскъпне. Но според експертите това няма да е възможно в краткосрочен план, тъй като запасите са се покачили с 13% спрямо същия период на миналата година. Износът на соя от САЩ върви с изпреварващи темпове, а прогнозите за рекордни реколти в Южна Америка са вече малко по-умерени ...
У нас пазарът на слънчоглед ще е депресиран поне до края на годината, предполагат експертите.
Запасите от маслодайни култури в света за
2012/13 са повишени с 3.6 млн. тона до 64 млн. тона.