Двигатели на повишението са царевицата и рапицата

През последните две седмици цените на суровините се изстреляха извън всякакви очаквания и предвиждания на борсовите експерти...
Повишаването продължава, тъй като климатичните рискове се засилват и в момента засягат целия южноамерикански континент. Недостигът на влага също се отразява негативно на логистиката в Аржентина, тъй като навигацията по реките е трудна, поради ниските нива на водата.

През седмицата царевицата движеше пазара и задаваше темповете на поскъпване, защото пшеницата няма потенциал сама да го направи. Цените на царевицата са на 8 годишен максимум. Ръстът е исторически, защото цената се е удвоила за по малко от година. В петък американската валута рязко се понижи и това даде допълнителен тласък на цените.

Повишаването на цените засегна почти всички продукти

Както царевицата е двигател за зърнените култури, така за растителните масла стана рапицата.

Нарастващите цени на рапицата

се дължат на слабите перспективи за реколта в Европа, заедно с конкурентоспособността на рапичното масло спрямо палмовото и соевото масло.

Петролните цени се повишават втора поредна седмица докато инвеститорите залагат на нарастващото търсене на енергия на фона на поскъпването на суровините, като силните данни за търговията в Китай подчертават продължаващото възстановяване на глобалната икономика от коронавируса, коментират борсовите експерти.

Поскъпването на петрола отразява общото покачване на цените при суровините

което повиши показателя Bloomberg Commodity Spot Index до най-високото му ниво от 2011 г. насам.

Индексът на цените на храните на ФАО също достигна своя връх от средата на 2014 г.

И така, през годината той е нараснал с 26%. Тъй като цените продължават да растат, това ще се отрази на търсенето.

На международната сцена Южна Корея е закупила около 276 000 тона царевица.
Мароко отново налага данъци върху вноса на 1 юни, което е обичайно в страната в началото на сезона, за да защити местното земеделие. А тази година страната очаква много добра реколта.

Доларът спада до 1.2070 спрямо еврото и до 74.20 спрямо рублата. Цената на суровия петрол в Ню Йорк е 65,10 долара за барел.

От майския доклад на USDA може да се очаква охлаждане на пазара

коментират борсови анализатори. Според тях високите цени ще се поддържат от много ниски стойности на реколтите – текуща и нова. Това обаче няма да се види в майската прогноза на USDA. Може би на следващи етапи от сезона, но не и сега, отбелязват те.

През изминалата седмица цените на пшеницата в Чикаго се повишиха отново с много, а цените на царевицата и соята буквално се изстреляха с над 8%. Все още не се предвижда подобряване на метеорологичните условия в Бразилия.
Соята нарасна с повече от 3% за една седмица.

За изминалия период цените на юлските SRW пшенични фючърси в Чикаго се повишиха с 27 цента до $7.61 3/4 за бушел. Цените на юлските царевични фючърси в Чикаго се повишиха с 59 цента - до $7.32 1/4 за бушел.

Продажбите на износ на пшеница тази седмица възлизат на 304 000 тона, в съответствие с очакванията. Експортните продажби на соя възлизат на 358 200 тона, което също е в съответствие с очакванията.

Черноморски пазар

Наблюдаваният ръст на световния пазар се отразява и на черноморския произход, където от началото на изминалата седмица е регистрирано по-нататъшно значително увеличение на цените на всички продукти.

За реколтата през 2021 г. цените на пшеницата и царевицата вече се търгуват над психологичното ниво от 250 долара / т за доставка в Одеса. Само ечемикът се търгува под върховете си през този сезон, поради липса на търсене от Китай в средносрочен план.
Цените на реколтата през 2021 г. CPT Одеса сега са почти 200 долара по-високи от миналия декември.

Слънчогледът от новата реколта се доближава до нивото от $ 600 на тон, включително ДДС от 14%.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

През седмицата цените на пшеницата нова реколта от производител в България достигнаха 390 - 400 лв/тон, царевицата 410 – 420 лв/тон, а рапицата и слънчогледа в широк обхват 1,050 – 1,200 лв/тон.

Очакват се кораби за износ на предпоследните количества пшеница от старата реколта. Търговците отправят оферти за нея към производителите, които все още имат нещо в хамбарите.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата следват световните тенденции, за хлебна пшеница цените са: 390.00 – 400.00 лв./тон продава, при царевицата цената продава е от 380.00 – 400.00 лв./тон, а при маслодайния слънчоглед стойностите са много близки – от 1000.00 до 1100.00 при купувачите. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни, слънчогледово олио в бутилки се предлага на начална цена от 2.50 лв./л. Зелена леща от Молдова се предлага за 1400.00 лв./тон.