4 рецепти за цялото семейство

По време на пост, от време на време, ни се иска да хапнем нещо специално, необичайно и вкусно. Например, любимите на всички кюфтета. Да, те могат да бъдат приготвени не само от месо. У дома можете да приготвите чудесни и здравословни постни кюфтета.

1. От боб 

Бобът може да се използва не само за супи, гарнитури и яхнии. От тях могат да се приготвят и кюфтета. Можете да ги вземете със себе си на работа, да ги хапнете между основните хранения или да ги сервирате като предястие, за обяд или вечеря, като самостоятелно ястие, със сос, млечна салата или пресни зеленчуци, или с каквато гарнитура харесвате.

Продукти: 1 консерва червен боб, 50 г овесени ядки, 1 глава червен лук, 4-5 скилидки чесън, 2 моркова, 1 чаени лъжички слънчогледово олио + за пържене, сол на вкус, смес от смлени пипери (червен и черен) на вкус, 2 ч.лъж. соев сос, 1 ч.лъж. мед, 0,5 ч.лъж. смлян лют червен пипер, 1 ч.лъж. смес от сушени зелени подправки, 1 малка връзка пресен магданоз.

Метод на приготвяне: Измийте морковите, обелете и настържете на средно ренде. Накълцайте лука и чесъна. Запържете ги в слънчогледовото олио за 3-4 минути. Добавете морковите, сушените зелени подправки. Подправете със соев сос, сол, мед, лют червен пипер и смес от пиперите. Разбъркайте и гответе 10-15 минути.

Отцедете консервата боб и прехвърлете в купа. Смачкайте с преса и добавете задушените зеленчуци и ситно нарязаните листа магданоз. Разбъркайте добре.

От получената смес оформете кюфтетата. Прехвърлете в плоска чиния и покрийте със стреч фолио. Оставете в хладилника за 30-35 минути. След това ги изпържете в слънчогледово олио до златисто кафяво от всички страни.

2. От леща и булгур 

Ако имате леща и булгур, но нямате особено желание да приготвяте супи и яхнии от тях, използвайте ги да направите вкусни постни кюфтета.

Продукти: 1 чаена чаша (150 г) червена леща, 1 ч.чаша булгур, 4 чаени лъжички зехтин, 1 глава лук, 4 ч.лъж. доматена паста, 1 ч.лъж. смлян кимион, 1 ч.лъж. лют пипер, 1 малка връзка зелен лук, 1 малка връзка пресен магданоз, 1 малка връзка пресен копър, 5-6 листа прясна мента, сол и черен пипер на вкус.

Метод на приготвяне: Изплакнете лещата и булгура под студена вода. Сварете ги в леко подсолена вода, докато се приготви, съгласно инструкциите на опаковката. Прецедете, покрийте с капак и оставете за 15-20 минути.

Нарежете на ситно лука, копъра, магданоза и зеления лук. Запържете в маслото за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре, солта, черния пипер и другите подправки. Разбъркайте и оставете да къкри още 5-7 минути на умерен огън.

Измийте листата от мента, подсушете ги и ги накълцайте. Изсипете ги в тигана с лука и подправките. Разбъркайте и оставете да къкри 1-2 минути. Охладете.

Смесете с булгура и лещата и подправете със сол, ако е необходимо. Разбъркайте добре и оформете малки овални кюфтета. По желание можете да изпържите за няколко минути в олио. Сервирайте с резенчета лимон и прясна салата.

3. Зелеви 

Зелевите кюфтета са чудесна алтернатива на различните зеленчукови ястия. Те се комбинират добре с всяка гарнитура, а също така са идеални като студено предястие. Ако желаете, можете да приготвите засищащи сандвичи или домашни хамбургери с постни зелеви кюфтета и да ги вземете със себе си на разходка, на работа, да ги предложите на децата за училище.

Продукти: 1 глава (около 1 кг) зеле, 1 глава лук, 0,5 чаена чаша грис, 0,5 ч.чаша брашно, 1 малка връзка пресен копър, 3-4 скилидки чесън, сол и смлян черен пипер на вкус, 6 чаени лъжички слънчогледово олио, галета за паниране.

Метод на приготвяне: Измийте зелето и го разрежете на четири или шест парчета. Варете в леко подсолена вода 10-12 минути, след което го смелете с месомелачка или накълцайте с чопър. Изцедете излишната течност.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Добавете към зелето и подправете със сол и черен пипер. Добавете брашното, смесено с грис. Разбъркайте добре. Добавете ситно нарязания копър и отново разбъркайте. От получената зелева смес офомете кюфтетата.

Овалвайте в галета и изпържете в слънчогледово олио от всички страни до златисто кафяво.

4. От елда и картофи 

Ако са ви останали от предишно ядене варена елда и варени картофи, но вече не ви се ядат, не бързайте да се отървете от тях. В крайна сметка от тези продукти могат да се направят чудесни кюфтета. Те могат да бъдат приготвени и „от нулата“, ако изведнъж ви се прииска да опитате нещо ново и оригинално в разгара на Великденския пост.

Продукти: 6-7 картофа, 0,5 чаена чаша елда, 2 глави червен пук, слънчогледово олио за пържене, сол и смлян черен пипер на вкус, галета за паниране, 1 малка връзка пресен магданоз.

Метод на приготвяне: Измийте добре картофите. Сварете, без да ги белите, в леко подсолена вода. Охладете добре, обелете и настържете на едро ренде.

Изплакнете елдата и сварете в леко подсолена вода, докато омекне. Накълцайте лука и го запържете в малко олио. Смесете елдата с настърганите картофи. Добавете запържения лук. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. Оформете кюфтетата. Оваляйте в галетата и пържете до златисто кафяво от всички страни.

Сервирайте с млечен сос и ситно нарязан магданоз.