Съвременното овощарство изисква и нови технологии, и нови сортове, които да отговарят на търсенето на потребителите и на търговците

Създаването на нова овощна градина е сериозна инвестиция, и тъй като е и дългосрочна, възвръща се чак след няколко години. Затова бизнес начинанието трябва предварително да е добре обосновано, за да гарантира успешното производство. А осигуряването на качествен посадъчен материал е един от основните факторите за това.

Съвременното производство е силно зависимо от пазара, за да се гарантира реализирането на плодовете. Ето защо всичко започва с избора както на овощен вид, така и на подходящи сортове. Не е достатъчно обаче един земеделски производител да иска да отглежда даден овощен вид. Мястото, което е определено за овощна градина, трябва да отговаря на почвено-климатичните му изискванията. Това като че ли в известна степен се подценява в последните години. Масово се създадоха овощни градини от видове, които не са много подходящи за дадените райони, а основният мотив защото са търсени, не бива да е решаващ. Разбира се, ясно е, че

лимитиращият фактор е променливото време

в края на зимата и началото на пролетта. Не са малко случаите през последните години, когато масово измръзнаха редица овошки в различни райони на страната. Да, основната причина е времето. Но като че ли се неглижира предупреждението на специалистите, които обърнаха внимание на това, че се създават овощни градини на неподходящи места, а също и, че не бива да се засаждат сортове, които не са приспособени към тези условия.

Страната ни, която макар и да е малка на площ, има много разнообразен климат и почви. Не случайно преди време, след сериозни проучвания, са създадени овощарските институти и станции, които са съобразени с това кои овощ6ни култури къде са подходящи да се отглеждат. Никой не отрича, че през последните години сме свидетели на промени от климатично естество. Но не може да говорим за някакви драстични изменения, които

да променят овощарската карта на страната ни

Както казахме обаче съвременното овощарство изисква и нови технологии, и нови сортове, които да отговарят на търсенето на потребителите и на търговците.

Напоследък се търсят сортове, които са устойчиви на болести, разяснява Константин Златанов, агроконсултан. И това е съвсем резонно, тъй като тези дървета са подходящи както за конвенционално производство, така и за биологично. При тях значително се намаляват пръскания, които в проблемни години може да достигнат до 20 на брой. Освен това така се спестяват разходи, а и се намаляват грижите за контрол на болестите. Така например при ябълките и крушите е много важно те да са устойчиви на струпясване и брашнеста мана, които са икономически най-важните болести при тези видове.

Плодове, които са добити от дървета в по-добро фитосанитарно здраве, съответно са по-издръжливи и се съхраняват по-продължително време, което е търсено качество от търговците. Така че е закономерно

производителите да се насочат към устойчиви сортове

В същото време обаче потребителите искат вкусни и с добър външен вид плодове. Така че те трябва да отговарят и на тези характеристики. Разбира се, сортовото разнообразие е огромно, както се казва, селекционерите могат да отговорят на всеки вкус.

Тук обаче идва и друг сериозен проблем. А именно опрашването. Много е важно при създаването на нова овощна градина внимателно да се подбират не само основните сортове, но и опрашителите им.

Имаше интересен случай преди години в района на русенско в една крушова градина, разказва Константин Златанов. Обади ми се земеделският производител, който бе сериозно обезпокоен от това, че дръвчетата изведнъж са спрели да завързват при положение, че от няколко години са в плододаване. Овощната градина е модерна, с нов сорт, който намира добра реализация, съответно предпочетен за отглеждане. На каква се оказа причината? До новото насаждение е имало дръвчета от стар сорт, който градинарят е решил да отреже, а на тяхно място да засади нови. Обаче именно те са орашвали новия сорт. Така че тази подробност за опрашвнането не бива да се подценява. При създаването на нова градина

трябва да се изготви схема, по която се определя колко опрашителя са нужни

и къде да се разположат в насаждението. А опрашителите по принцип се посочват от селекционера на дадения сорт.

Колкото до производство на посадъчен матирал. Това си е истински майсторлък и не лека задача за производителите, които са се захванали с тази дейност. Те трябва да са изключително гъвкави и да следят новостите, за да са в крак с всичките изисквания, които се налагат от съвременното производство. В същото време грижата за младите фиданки е много сериозна отговорност.

Когато купуваш посадъчен материал независимо дали за любителска или за професионалната градина, искаш той да е качествен.

Задължително трябва да отговаря на желания сорт, както и да е здрав. Тези изисквания може да се гарантират от производителите на овощни дървета и ягодоплодни видове, разбира се.

За да гарантират качеството на това, което предлагат някои от разсадниците използват един много прост метод, подчертава Константин Златанов.

Преди да се извадят фиданките се маркират

За целта се използва блажна боя. За всеки сорт от дадения вид се използва различен цвят. Така, дори и по-късно, когато дърветата вече са засадени на постоянно място, производителят може да каже кои са тези сортове и да гарантира за тях. Просто, но гениално. За съжаление, не се прави от всички, по разбираеми причини. Разсадниците, които обаче застават зад името си, и качеството на продуктите си, чрез този метод дори улесняват работата си.

За засаждане се предлагат фиданки, които се изваждат от питомник втора година. Предварително те се маркират и обезлистват ръчно преди изваждането. Обикновено след премахването на листата се изчаква около две седмици, за да може дръвчетата да преживеят среса. След това се изваждат с помощта на нож скоба, за да не се наранят корените. Такава е накратко подготовката на фиданките преди засаждането им на новото място, разказва собственик на разсадник. Грижите за младите растения са различни в отделните участъци на разсадника – семеначета, питомник първа година, където са новоприсадените фиданки, питомник втора година, където е последната фаза от развитието облагодорените дръвчета в разсадника, а също и траншеи, в които се поставят тези, които ще се предлагат и засаждат през пролетта.

Обикновено изваждането на овощните дръвчета започва през ноември. А от разсадника те се отправят директно към професионалните градини или специализираните агропазари. Засаждането на фиданките продължава от есента до пролетта, като най-подходящото време се опреде според районът, в който се намира новата овощна градина.

Създаването на овощна градина е дългосрочна инвестиция, която трябва да е добре обоснована
Снимка: Ваня Велинска
Създаването на овощна градина е дългосрочна инвестиция, която трябва да е добре обоснована Снимка: Ваня Велинска
 Траншеи, в които се съхраняват извадените фиданки през зимните месеци
Снимка: Ваня Велинска
Траншеи, в които се съхраняват извадените фиданки през зимните месеци Снимка: Ваня Велинска
Питомник първа година – върху подложките, които са израснали, се облагородени желаните сортовете. През следващата година те ще са питомник втора година и ще бъдат готови за изваждане.
Снимка: Ваня Велинска
Питомник първа година – върху подложките, които са израснали, се облагородени желаните сортовете. През следващата година те ще са питомник втора година и ще бъдат готови за изваждане. Снимка: Ваня Велинска
Преди изваждането фиданките предварително се обезлистват
Снимка: Ваня Велинска
Преди изваждането фиданките предварително се обезлистват Снимка: Ваня Велинска