Идва онова време от годината, в което трябва да си набавим запаси от билки и подправки. Знаете, вариантите за съхранение са основно два:
1. В изсушено състояние - този метод е подходящ за повечето билки, които използваме за чай. Растителната маса най-често се суши на сенчесто и проветриво място, освен ако изрично не е упоменато друго. Билката е суха и готова за прибиране в хартиен плик или плътно затворен съд тогава, когато стисната в шепа хрущи. Ако я приберете по-рано, вероятността да загние е огромна. За по-бързо изсушаване може да се използва специален уред или най-обикновена фурна. Но! Температурата не бива да бъде по-висока от 30-50 градуса.
2. В замразено състояние - този метод е по-подходящ за подправки. Например магданоз, копър, зелен лук и чесън. Растителната маса се измива внимателно, подсушава се, нарязва се до желания размер на частиците и се поставя в пликове или кутии на порции или общо. При готвене подправката просто се добавя към ястието.
Внимание! Ако то е пържено, със сигурност ще пръска.
По първия начин се съхраняват повечето от лечебните цветове, за които ще ви разкажем днес. Приятно четене.
Цвят от бял бъз
В много райони на страната белият дървесен бъз цъфти и вече прецъфтява. Ако не сте успели да си наберете от неговите цветове, отидете в планината. Там той цъфти чак до края на юни и началото на юли.
Цветовете могат да се изсушат и използват под формата на чай при необходимост, а от тях може да се приготви и така освежаващата бъзонада. Рецепти има много. Някои включват още лимони, лимонтузу, захар или друг подсладител. Според нас, най-лесно и бързо е, когато цветовете се запарят за кратко, течността се прецеди и подслади на вкус. Добавят се резенчета лимон или други плодове, лед и ммм... освежаващата лятна напитка е готова.
Цветовете на бъза имат противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно, антибактериално, антиалергично действие. Не прекалявайте с напитката, защото има също и диуретично действие.
Цвят от липа
Тепърва предстои да зацъфти любимата ни тилия. У нас най-разпространени са сребристата, дребнилистната и едролистната липа. Всяка от тях си има своите положителни страни. Цъфтежът на трите вида обикновено се застъпва в периода юни-август. Бране може да започне когато по-голямата част от цветовете са отворени. Не бива да се берат неотворени или прецъфтели цветове, както и такива, които вече са образували плодчета. Здравният статус на билката е от съществено значение. При отклонения от него, също не е препоръчително да се бере.
Набраните цветове се почистват от примеси, разстилат се на тънък слой и се оставят на сенчесто и проветриво място, като регулярно се разбъркват. От 4-5 кг свежа маса се получава около килограм суха.
Липата има лечебни свойства при настинки, проблеми с горните дихателни пътища, температура, подпомага съня.
Цвят от лавандула
Любим аромат, любим цвят и с множество приложения. Знаете ли, че някои производители на лавандула са надскочили стандартното отглеждане и в периода на цъфтеж предлагат възможност за фотосесия в лилаво море от цветове?
Е, ако не сте фотогенични, не значи, че не можете да се възползвате от лечебните свойства на лавандулата. А те са изключително много. От ароматерапия до козметични процедури и вътрешен прием. Доказано е, че билката помага на съня, при депресивни състояния и тревожност, при болки в стомаха. Действа антивирусно и антибактериално. Най-ценни са етеричните масла. Ароматните вещества се отделят дълго.
Цветовете се берат, когато са добре разцъфнали. Изсушават се в насипно състояние или на снопчета. След това се използват според желанията.
Коментари