Ако обичате яйца или просто искате да приготвите и опитате нещо ново и различно, направете си интересна и апетитна салата с поширани яйца. Как? Предлагаме готини рецепти!
Какво е „поширано“ яйце?
Това е традиционно френско ястие, което обикновено се сервира за закуска. Приготвянето много наподобява нашата рецепта за яйца по панагюрски, т.е. яйцата се варят без черупки във вряща вода. В резултат жълтъкът остава полупечен и кремообразен, а белтъкът придобива деликатна консистенция и покрива жълтъка.
Пошираните яйца могат да бъдат приготвени по няколко начина, а някои от тях са подходящи дори за начинаещи домакини:
1. В тенджера
Сипете вода в тенджерата и я поставете на котлона. Когато тя заври, намалете котлона и с помощта на лъжица започнете активно да я бъркате, така че да се получи фуния (по този начин яйцето ще остане компактно). Счупете внимателно яйцето и го пуснете във водата, но не в средата на „водовъртежа“, а малко по-близо до стената, като продължавате леко да разбърквате около яйцето. Варете 1,5 до 4 минути, в зависимост от желаната степен на готовност и твърдост на белтъка и жълтъка.
2. В пликче
Яйцето се счупва и сипва в пликче, което се завръзва отгоре и се пуска в завряла, но не кипяща вода за 3-4 минути.
За да не залепне яйцето за плика, предварително го намажете отвътре с малко масло.
3. В силиконова пашотница.
Това е специален удобен контейнер за приготвяне на поширани яйца. Чашките предварително се намазват отвътре с масло, преди да се добавят счупените яйца, след което кутийките се затварят и се потапят в заврялата вода. По този начин се запазват формата и структурата на яйцата. Готвенето отнема три до четири минути.
4. Във фурната
Яйцата се счупват и сипват във форми за мъфини, намазани с масло. Поставят се за 10-15 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.
5. В мултикукър
Включва се в режим на готвене на пара, а силиконовите или други термоустойчиви форми с яйца се поставят върху скарата в купа с вода (препоръчително е да намажете стените и дъното с масло, за да не залепват белтъците). Приготвя се две минути под капака и няколко минути без него.
6. В микровълновата
Налейте вода в голяма чаша или купа, разбийте яйцата и покрийте съда с чинийка или капак. Включете микровълновата на най-висока степен за минута (ако ви се стори, че яйцата са останали сурови, включете таймера за още 15-30 секунди).
Съвет! За да станат яйцата нежни и пухкави, използвайте само пресни продукти и не кипвайте водата (тя трябва леко да бълбука и да остане гореща). За да предотвратите разливането на белтъците, можете да добавите във водата супена лъжица оцет или лимов сок.
С бекон
Приготвянето на такава салата, наречена лионска, въобще не е сложно. Тя е изключително вкусна и засищаща, така че си заслужава да опитате да си я приготвите.
Продукти: 250 г бекон (или шарена сланина), 150 г салата, маруля, рукола или готов салатен микс (по ваш избор), 3 яйца (за три порции салата), три филийки хляб или багета, смлян черен пипер, сух чесън и сол на вкус.
За дресинга: 50 мл зехтин, чаена лъжичка зърниста горчица, две супени лъжици винен оцет (може да използвате също ябълков или балсамов), сол (морска или трапезна).
Приготвяне: Първо направете крутоните. Нарежете хляба на малки кубчета, разбъркайте ги с малко разтопено масло, сол и гранулиран чесън. Запържете в сух тиган или просушете във фурната. След това нарежете бекона на тънки ивици, подправете го със сол и черен пипер и запържете за няколко минути до златисто кафяво. Извадете пържения бекон и го поставете върху домакинска хартия, за да премахнете излишната мазнина.
Пригответе пошираните яйца.
Направете дресинга, като смесите и разбиете добре съставките с вилица или миксер. Поставете върху чинии по един или два листа от салатата (най-удобно е да ги късате с ръце). Отгоре сложете пържения бекон и крутони. Завършете с по едно готово поширано яйце за всяка порция. Полейте с дресинга.
С леща и тиква
Продукти: 300 г тиква, 150 г леща, три яйца, 70-100 г рукола, някои кедрови ядки, супена лъжица течен мед, няколко супени лъжици зехтин, супена лъжица лимонов сок, две супени лъжици соев сос.
Приготвяне: Нарежете тиквата на малки кубчета, поръсете или намажете с олио и поставете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за около петнадесет минути. Просушете кедровите ядки в същата фурна или в сух тиган (като разбърквате), докато маслото се отдели.
Сварете лещата в подсолена вода, докато омекне. Пригответе пошираните яйца. За дресинга смесете соевия сос с лимонов сок, зехтин и мед. Разбъркайте добре.
Смесете руколата, печената тиква, кедровите ядки и сварената леща. Полейте всичко с дресинга (оставете малко), разбъркайте. Отгоре поставете готовите поширани яйца и полейте с останалия дресинг.


Коментари