Препоръчително е овощните дръвчета да се варосват поне 2 пъти в годината. Варосват се ствола и ниските скелетни клони - на 1/3 или даже на половината от дължината им.

Основното варосване се извършва през есента. През пролетта обикновено се прави в края на февруари - началото на март.

Необходимо е да се варосват както младите фиданки, така и възрастните дървета.

Високата концентрация на варта може да повреди кората, затова за младите дръвчета разтвора се прави по-слаба.

Варосването на стволовете на дървета се прави с 20%-но варно мляко (2 кг гасена вар на 10 л вода).

Освен че защитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и паразити. Ако към варното мляко се добави фунгицид – шампион, фунгуран и др. – тогава разтворът предпазва и от някои гъбни и бактериални заболявания.