„Иновации и младеж“ и е ресорът, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Еврокомисия. Това съобщи днес новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

В настоящия състав на ЕК българката отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“.

„Комисар Мария Габриел от България е настоящ еврокомисар и работи с отдаденост по въпросите на дигиталното общество, а сега ще създава нови перспективи за младото поколение в ресора „Иновации и младеж“, обяви Фон дер Лайен.

Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания. Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31-ви октомври.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография. Както се очакваше ирландският комисар Фил Хоган ще поеме търговията.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“, ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката. Австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс. Чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност.

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климат и „Икономика, която работи за хората“.

Полякът Януш Войчеховски получава „Земеделие“. Разширяването на ЕС отива при унгареца Ласло Трочани.

Марош Шефчович ще е зам.-председател за междуинституционалните отношения. Вътрешните работи отиват при шведката Илва Йохансон. „Кризисно управление“ поема словенецът Янез Ленарчич.

Стела Кириaкидес от Кипър ще ръководи ресор „Здравеопазване“. Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“. Литовецът Виргиниюс Синкявичюс получава „Околна среда и океани“. Португалката Елиза Ферейра – Кохезия и реформи.

Финландката Юта Урпилайнен получава „Международни партньорства“. Никола Шмит от Люксембург ще отговаря за ресор „Работни места“. Хелена Дали (Малта) ще е с портфейл „Равнопоставеност“.

Испанецът Жозеп Борел взема поста „Върховен представител за външните отношения“.

Освен тримата изпълнителни зам.-председатели новата ЕК ще има и петима заместник-председатели – Борел, Йоурова, Схинас, Шефчович и Шуица.

След разпределението на ресорите Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия. Ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.