Сътрудничеството между агротехническите асоциации на България и Европа (АГРОТЕХ и СЕМА) обещава иновации

Инес ЗЛАТАНОВА

Изминалата седмица премина под знака на най-мащабните форуми за селско стопанство, лозаро-винарство и хранителна индустрия на Балканите – „Агра", „Винария" и „Фудтех". По традиция, мегаизложението се състоя под егидата на Министерството на земеделието и храните и с подкрепата на АГРОТЕХ (Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България), и домакин – Международен панаир Пловдив. Деветото издание на форумите представи постигнатите резултати и технологичното бъдеще в земеделието, лозаро-винарството и хранителната индустрия. Тази година броят на изложителите е рекордните 580, от 16 държави. Аграрният министър обосновава интереса към събитието с несломимия дух на земеделския производител, въпреки настоящите кризи в сектора.

Откритите изложбени площи и част от палатите бяха със селскостопански машини на производители и вносители на техника, които представят водещи технологии. Над 30 машини от модерната ера на земеделската техника правят своя дебют на „Агра", налагайки световни стандарти по родните ширини, а авангардните новости в интелигентното земеделие са над 25 на брой. Съвременните технологии в модерното земеделие, автоматизацията и дигитализацията на сектора са във фокуса на „Агра 2024".

В раздела с машини и инвентари на конкурса за иновации, 12-членното жури отличи 47 от най-атрактивните заявени агротехнически продукти и технологии. Сред тях се срещат експонати като: междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции и други. За първи път в рамките на „Агра 2024" посетителите видяха

специализирана експозиция на технологии

и средства за съхранение,

преработка и обработка на зърно,

представени от компании лидери в бранша.

Зърнопроизводителите успяха да се запознаят с решения като: системи и модели за вентилация на зърно в хоризонтални складове, изградени от телескопични тръби; система за мониторинг на температура на зърно в складове и силози; машина за охлаждане на зърно; машина за белене на слънчоглед; машини за обработка на ориз и оризова арпа; машини за почистване и калибриране на зърно. В изложбеното пространство SPP EXPO/СПП ЕКСПО фермерите научиха как да добавят стойност към реалното производство чрез последно поколение ВЕИ централи и модерни соларни активи.

След официална среща по време на Agritechnica в Хановер, организацията АГРОТЕХ и европейската асоциация на агротехниката CEMA поддържат интензивен контакт и планират сътрудничество в посока модернизиране на агросектора в България на европейско ниво и навлизането на иновации в земеделското производство с цел повишаване на неговата конкурентоспособност в световен мащаб. Подготвен е и Меморандум, който да затвърди намеренията на СЕМА и АГРОТЕХ в тази посока. Той ще бъде подписан в следващите месеци, след съответните съгласувателни процедури от страна на двете асоциации. В тази връзка, на 21 февруари в зала „Европа" на Панаирния конгресен център се проведе земеделският форум „Фермата: Агроиновации и тенденции". По време на събитието Калоян Куманов от асоциация АГРОТЕХ представи тенденциите и иновациите в земеделската техника и технологии.

Цифровите технологии в селското стопанство (DATs) могат да развият сектора чрез повишаване на устойчивостта, производителността и конкурентоспособността му „байт по байт", но само ако са насочени към устойчивост. В този контекст финансираният от ЕС проект QuantiFarm въвежда цялостна рамка за независима качествена и количествена оценка на множеството разходи и ползи от DAT, както и на тяхното въздействие върху устойчивостта. Следвайки подход с множество участници,

QuantiFarm ще проведе 30 опита

в 20 европейски страни.

Всички те ще бъдат в търговски ферми от различни видове, размери, собственост и работни условия от седем селскостопански сектора. Основната цел на проекта е да се оценят DATs, използвани във фермите, и да се подадат резултатите към QuantiFarm Toolkit, с цел повишаване информираността и подпомагане вземането на бъдещи решения. QuantiFarm включва 32 партньора, 12 от които фермери и съветници в селското стопанство.

Някои фирми (като Ник Електроникс и Иновекс) зарадваха посетителите с 360-градусови камери. Акценти на щанда на Ник бяха автономният земеделски робот, дроновете XAG и много нови технологии, които марката предлага. Една от тях е наскоро лансираният софтуер за управление и модернизиране на стопанствата – Agrimi. Платформата обединява агромениджмънта в страната, съчетавайки функциите на приложенията TechnoFarm, GeoSCAN и AgroOffice, предлагани от Ник досега. Така тя става новото комплексно решение за широк достъп до набор от информация за българските потребители. Интуитивният интерфейс цели лесна навигация между различните процеси за производителите, като оптимизира работата им с помощта на визуализация на данните, планиране на работните процеси, отчитане на извършените дейности, пълна картина за развитието на културите, чрез сравняване на карти и анализи, мониторинг на хода на машините в реално време, метеоданни и други. Версията на апликацията TechnoFarm изтича след няколко месеца, като потребителите автоматично мигрират в Agrimi за безпроблемна адаптация на работата в базата на системата.

Хибридна мини косачка робот грабна вниманието на посетителите. Тя е с верижен ход, дистанционно управление с обхват до 200 м и може да работи в наклон до 30 градуса. Предназначена е не само за косене на трева, но и за отваряне на зони за изолация на пожари, кастрене на странични откоси, зелени „бради" (Бел.ред: термин, означава неокосени или неожънати ивици от по няколко сантиметра при преминаването на нова редица на полето от машината), дори снегопочистване на пътища. Размерите на машината са дължина/височина/ширина 930х860х540, теглото – 154 кг. Двигателят е Longxin, структурният модел – хоризонтална решетка, силата на калибриране – 3,5 kW, захранва се на бензин, с капацитет на резервоара от 1 л. Работният захват на уреда е 550 м.

Посетителите на „Агра" успяха да видят и моделът Steyr Kompakt Plus, който печели приза „Farm Machine" 2024 (Земеделска машина на годината за 2024 г.) на последното издание на Agritechnica в Хановер. Мощността за различните версии на модела е 80, 90, 100, 110 или 120 к.с. Задната навесна система е с капацитет 5000 кг.

Сред прикачните инвентари и почвообработваща техника иновацията е приспособимостта на машината към no-till, min-till и сродни видове безорни технологии. Сеялките на фирма ВУКИ се адаптират успешно към тези пазарни предпочитания в българските земеделие и агротехника и се произвеждат с no-till технология. Работната ширина на най-големия модел Siva-Nova No-Till Technology 3.0 е 3000 мм, обемът на бункера за семена – 750 л, и на бункера за тор – 350 л. Сеитбеният комплекс може да бъде с 9, 10, 13, 15, 17 или 19 броя сеещи апарати и колтери. Дълбочината на сеитбата е 20-100 мм, скоростта 7-12 км/ч, нормата - 0,8-40 кг/дка. Торовата норма е 2,5-25 кг/дка, а производителността 21-36 дка/ч. Необходимата тракторна мощност е 65 к.с.

Търговци и експерти с удоволствие разказват за изложените от тях машини
Търговци и експерти с удоволствие разказват за изложените от тях машини
Корейски трактори LS, изложени на откритата площ на панаира
Корейски трактори LS, изложени на откритата площ на панаира
Украинска No-till сеялка Siva Optima 4.2
Украинска No-till сеялка Siva Optima 4.2
Инж. Рашид Узунов, агробизнесмен на България за 2023 г. разказва за нов разрохквач, произведен от „Раломекс"
Инж. Рашид Узунов, агробизнесмен на България за 2023 г. разказва за нов разрохквач, произведен от „Раломекс"
Верижен мини робот косачка
Верижен мини робот косачка
Трактор Steyr Kompakt Plus – агромашина на 2024 г.
Трактор Steyr Kompakt Plus – агромашина на 2024 г.