Съобразете приблизително за колко дни растенията са готови за засаждане в градината

Засяването на разсадите тече в пълна сила. Най-ранните стартираха още през януари, а масовите сеитби са през февруари, като в най-студените райони на страната продължават и в началото на март.

Няма универсална рецепта, т.е. срок кога точно да започне сеитбата на семената при различните култури, както и кога да се засадят готовите разсади в градината. Това е защото имаме изключително разнообразни в климатично отношение райони, а също така има и значителна разлика през отделните години.

Какво да имате предвид:

  • Например най-често засаждането на доматите в градината започва около 1 май, в някои години и по-рано. Тази дата обаче е за по-топлите райони на страната. В Северна България и планинските райони това се прави доста по-късно - чак към края на май.
  • Покълването на семената и показването на първите кълнове става ориентировъчно за около 10 дни. Това е при оптимални условия. Ако температурите са по-високи, може да стане и за по-кратко време, а при по-ниски - да отнеме повече дни.
  • За развитието на разсада, в зависимост от условията, са необходими между 60-65 дни, а понякога и до 70-75.

Тези ориентири са подобни и за пипера и патладжана. При тиквовите култури – тиквички, дини, пъпеши, патисони и други – дните са много по-малко. Но те могат да се отглеждат без проблем и с директна сеитба в лехата.

Почва

Ако за разсадите се използва почва от градината, то тя със сигурност е с по-тежък механичен състав. Тъй като кълновете на разсадите са много нежни, те „пробиват" почвата по-лесно, ако тя е с по-лека структура.

За да подобрите почвата, може да използвате торф, компост, пясък, минерални и органични торове.

  • Ако почвата е тежка, глинеста, трябва да добавите чист речен пясък, но не много ситен. Съотношението да е от равни части.
  • Ако почвата е бедна, се добавя повече оборски тор - може да се увеличи до два пъти.

Освен това се добавят и минерални торове: суперфосфат, калиев сулфат и амониева селитра.

Защита на семената 

Когато семената са от градината, в тях може да има зарази от опасни болести:

  • Домати - бактерийно изсъхване, фитофторно гниене, листно петносване, черни листни петна и др.;
  • Пипер - тютюневомозаичен вирус, бактерийно петносване и др.;
  • Краставици - листен пригор, аскохитоза и др.;
  • Фасул - антракноза, бактериоза, бактериален пригор и др.

Вирусните болести са сред най-опасните за културните растения. Тъй като те не могат да се лекуват, мерките срещу тях трябва да са превантивни. За да се предотврати възникването на инфекция, семената се подлагат на въздействието на определени температури:

  • Първи ден при 30-40 градуса;
  • Втори ден – повишава се на 50-55 градуса;
  • Трети ден достига до 78-80 градуса.

Други методи за обеззаразяване са:

  • 2%-ов разтвор от солна киселина, в който семената престояват от 1,5 до 3 часа.
  • 0,6-0,8%-ов разтвор на оцетна киселина - с накисване за 24 часа или полумокро обеззаразяване с 2%-ов разтвор от оцетна киселина.
  • С 2%-ов разтвор от натриева основа.

Третиране с течна тор

Непосредствено преди да се засеят семената можа да се обработят с течен тор. Използва се подходящ продукт, като трябва да се спазва указанието на производителя, което е написано на етикета.

Имайте предвид, че тази обработка на семената не ги защитава от болести. По този начин само им помагате да поникнат по-бързо и дружно.

Покълване

За да се покълнат семената по-бързо, може да се използва и вода. За целта един ден преди сеитбата семената се поставят във вода. Това е един вид рътене на семената. Водата в която се киснат семената е топла и е необходимо да се подменя на всеки 6 часа.

Щом на част от семената се появят бели точици, т. е. това са първите кълнове, може да се пристъпи към сеитба. След засяване на семената те се покриват с леко влажна почва.

Съдове

Когато избирате съдовете и начина на засяване, имайте предвид продължителността на разсадния период. Така например доматите се отглеждат сравнително дълго вкъщи преди да се засадят в градината.

Ето защо най-лесно е първо да се направи гъст разсад, а после растенията де се пикират, като се оставят толкова, колкото са необходими.

В сандъчета семената се сеят по-нагъсто. За да не се окажат твърде дълбоко, в началото ги разпръснете по повърхността, а после ги покрийте със слой влажна почва.

Трябва да спазвате принципът: колкото по-малки са семената, толкова по-тънък е слоят почва.

Препоръки:

  • Сандъчето се покрива със стъкло или найлон, а след като растенията покълнат, се маха.
  • Съдовете се поставят на топло място.
  • До появата на кълновете се следи почвата да е добре навлажнена, но при поливането трябва да се внимава да не се отмият семената.

Изборът на семена не е лесен,

разнообразието е голямо 

Без съмнение, за да отгледате повече, но и качествени зеленчуци, много важно е да използвате качествени семена.

През последните години в специализираните магазини се предлага изключително разнообразие от зеленчукови семена, което доста затруднява избора. Съветът ни е да си купувате както сортове, които сте пробвали и от които сте останали доволни, така и да изпробвате нещо ново.

Също така излезте от зоната си на комфорт и освен традиционните зеленчуци, отгледайте някои нови – например китайско, савойско или брюкселско зеле, минидомати, къдрави и виолетово-кафяво обагрени салати, кейл, различни по форма и цвят патладжани и т.н.

Задължително четете информацията на етикета 

За да бъдат максимално полезни на градинарите, фирмите, производителки на семена, дават все повече информация за продуктите си.

На етикета са посочени сорт/хибрид, кълняемост и тегло на семената, срок на годност на семената, но също така и препоръки за отглеждането на зеленчука. Например дава се схема за това кога се засяват семената, кога се засаждат растенията на постоянно място в градината и при какви разстояния, както и кога се прибира продукцията.

Освен това на някои опаковки може да прочетете и описание на сорта. Как се развива растението, какви са плодовете, има ле устойчивост на болести, на какво разстояние и как се засажда, за какво производство е подходящ и т.н.

Като професионалисти

Градинарите, които искат да правят по-професионално градинарство, може да си купят подходящи за целта семена. Обикновено те са обособени в специална линия.

Растенията от тях са по-толерантни на различни неблагоприятни фактори на среда, а също и на някои вредители. Това, разбира се, не означава, че за тях не трябва да се полагат грижи, както и да се третират срещу болестите например. Със сигурност и реколтата при тях е по-голяма.

Проверка за кълняемост 

Обикновено във всеки дом остават семена от предходната година, а понякога и от преди това, които не са използвани. Ако имате стари семена, добре е да ги използвате за тазгодишните разсади. Преди това обаче задължително им направете тест за кълняемост.

Стъпките са:

  • Вземете няколко семена и ги поставете върху навлажнена филтърна хартия, марля, домакинска хартия или друг подходящ материал.
  • Семената се държат в стая, която се отоплява - температурата да е над 20 градуса.
  • Хартията трябва да е постоянно влажна. За целта редовно се овлажнява с малко количество хладка вода.

След няколко дни се показват и първите кълнове. Според това, колко семена са покълнали, може да прецените дали те са годни за употреба или може да ги сеете, или пък не.

Създайте оптимални условия на растения 

Светлина

Това е факторът, който ограничава растежа на младите растения в домашни условия. Когато тя не е достатъчна, стъблата, които и без това са много крехки, силно се удължават, стават тънки и бледозелени.

Ето защо съдовете с разсада се поставят на места с южни или източни прозорци, колкото е възможно по-близо до стъклата.

Имайте предвид, че дори на половин метър навътре в стаята растенията ще страдат от недостиг на слънчеви лъчи. Добре е съдовете с разсада да са наредени на перваза. Ако са в няколко реда, от време на време, трябва да се разменят.

Топлина

Оптималният температурен режим е другият важен фактор. И ако до поникването топлината е с решаващо значение, то след това не толкова. Пониците ще са здрави, ако в стаята не е горещо. Особено важно е нощната температура да не е висока, както и да е по-ниска от дневната.

Въздух

Стайният разсад много често страда от сухия въздух. За да предотвратите това, може да пулверизирате растенията (сутрин и вечер), да сложите открити съдове с вода на перваза или мокра кърпа на радиаторите на парното.