Приготвянето на пилешки воденички има своите тънкости. Ако не са сготвени добре, могат да се получат сухи или жилави. Ето защо най-добре е да ги приготвите със сос. Отличен вариант са воденички в заквасена сметана, каквито рецепти ще споделим днес с вас. На тиган, на фурна или в мултикукър, с различни добавки – сами избирайте!

1. С лук и моркови

Лесно и универсално ястие, което се приготвя много бързо.

Ще ви трябват: 400 г пилешки воденички, 250 г заквасена сметана, 1,5 чаши вода, глава лук, морков, 2 скилидки чесън, 4 стръка зелени понправки, подправки.

Приготвяне: Измийте и нарежете воденичките, подправете на вкус. Нарежете на ситно лука и морковите и ги запържете, докато лукът стане прозрачен. Отделно се запържват пилешките воденички, докато се стегнат от всички страни, долива се гореща вода и се оставят да къкрят 45 минути. Изцедете бульона, добавете зеленчуци и сметана и оставете да се задушават още 15 минути. Накрая добавете подправките, чесъна и билките и след още 2-3 минути дръпнете от огъня.

2. С гъби 

Дори от „прост" продукт можете да приготвите ефектно ястие.

Ще ви трябват: 500 г воденички, 300 г гъби, 1 глава лук, 180-200 г заквасена сметана, подправки.

Приготвяне: Нарежете и запържете пилешките воденички от всички страни за 5-7 минути, като разбърквате. Залейте ги с 400-500 мл гореща вода и оставете да къкри 40 минути под капак. След това гответе още 10 минути без капак на среден огън, за да се изпари течността. Отделно запържете нарязания лук и гъбите, също докато се изпари водата. Смесете зеленчуците с пилешките воденички, добавете сметаната и подправките и гответе всичко заедно още 5-7 минути.

3. В мултикукър 

По желание можете да добавите лъжица горчица или доматено пюре към заквасената сметана.

Продукти: 800 г воденички, глава лук, морков, 5 суп. лъж. сметана, 250 мл гореща вода, олио, подправки.

Приготвяне: Загрейте олиото в мултикукъра и включете режим „Пържене" за 20 минути. Поставете нарязаните воденички, след 10 минути добавете нарязания лук и настъргания морков. Гответе до края на програмата, като разбърквате. Добавете водата и подправките и включете режим „Задушаване" за 1 час. 10 минути преди края на програмата добавете сметаната.

4. В соев сос 

Тази рецепта определено ще се хареса на любителите на азиатските нотки в ястията.

Продукти: 500 г воденички, чушка, глава лук, 2 домата, 1 морков, 100 г заквасена сметана, 30 мл соев сос, 10 г чесън, подправки.

Приготвяне: Воденичките се нарязват, заливат се с вода, добавят се подправки за супа и се изчаква да заврат. Вари се 45 минути на тих огън. Зеленчуците и чесъна се нарязват на едро. Запържете лука и морковите за 3-5 минути, добавете чушката, доматите и чесъна и гответе още 5 минути. Добавете воденичките, сметаната, подправките, соевия сос и около 50 мл бульон, в който са се варили воденичките. Оставете да къкри около 15 минути на слаб огън.

5. С картофи 

Напълно самостоятелно ястие, за което дори не е необходимо да приготвяте гарнитура.

Продукти: 600 г картофи, 50 г заквасена сметана, 250 г воденички, морков, 2 глави лук, подправки, пресен копър.

Начин на приготвяне: Нарежете и изпържете пилешките воденички от всички страни. Добавете наситнения лук, морковите и малко вода и оставете да къкри 20 минути. Прибавете подправките, картофите и сметаната и оставете да къкри още половин час.

Преди сервиране поръсете с наситнен копър.

6. В гювеч 

За повече пикантност можете да добавите малко аджика или чили сос.

Продукти: 500 г воденички, 5 суп. лъж. сметана, 1/2 глава лук, 2 домата, подправки, 1/2 ч. чаша вода.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци и леко запържете. Нарежете воденичките и ги запържете с лука за още 5 минути. Добавете нарязаните домати, сметаната и подправките. Разбъркайте и прехвърлете всичко в гювеча, долейте вода и печете 1 час във фурната на 180 градуса.

7. С горчица 

В зависимост от вида на горчицата, вкусът ще бъде различен.

Продукти: 500 г воденички, 100 г моркови, 80 г лук, 1 ч. лъж. горчица, 1 ч. лъж. червен пипер, подправки.

Приготвяне: Воденичките се заливат с вода, кипват се, варят се до омекване около 1 час и се нарязват. Нарежете лука и морковите и ги запържете до омекване. Добавете воденичките, сметаната, горчицата, подправките и около 100 мл бульон. Задушете всичко заедно още 15 минути.

8. С доматено пюре 

Заквасена сметана и доматен сос е класика за ястия от задушено месо.

Продукти: 1 кг пилешки воденички, 200 г лук, 2 моркова, 2 суп. лъж. доматено пюре, 100 г заквасена сметана, подправки, 3 чаши вода, 3 скилидки чесън.

Приготвяне: Воденичките се нарязват, заливат се с вода, добавят се подправки за супа и се варят около 1 час. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до омекване. Добавете пилешките воденички, заквасената сметана, доматеното пюре, чесъна, подправките и малко бульон. Задушете всичко заедно за 20 минути.

9. Със зеленчуци 

Бърза домашна вечеря. Използвайте смес от замразени зеленчуци по ваш избор.

Продукти: 400 г воденички, 300 г замразена зеленчукова смес, 120 г заквасена сметана, подправки.

Приготвяне: Пилешките воденички се нарязват, запържват се за 5-7 минути и се заливат със 120-150 мл вода. Оставете да къкрят 40-45 минути на тих огън, след което добавете зеленчуковата смес, разбъркайте и оставете за още 10-15 минути. Добавете заквасената сметана и подправките, разбъркайте, оставете да се готви още 5 минути и отстранете от огъня.

10. С кисели краставици в сметана 

Необичайна рецепта, която искате да готвите отново и отново.

Продукти: 500 г пилешки воденички, 60 г кисели краставички, 15 г корен от хрян, 1 морков, 1 глава лук, 0,5 см джинджифил, 1 скилидка чесън, 150 г заквасена сметана, подправки.

Приготвяне: Сварете воденичките около 1 час, докато омекнат и нарежете на парчета. Смесете настъргания джинджифил и накълцания чесън, запържете за 1 минута и добавете лука и морковите. Запържете 5-7 минути, като разбърквате. Добавете воденичките и запържете още 8-10 минути. Прибавете ситно нарязани кисели краставички, сметана, настърган хрян и подправки. Разбъркайте и оставете да се задушава още 10-15 минути.