Рецепти за салати и студени предястия

Въпреки факта, че все още има време до Нова година, време е да помислим какви салати и мезета/предястия да приготвим и как да изненадаме гостите на празника. Понякога това изисква отклонение от общоприетите кулинарни традиции и даване на воля на въображението.

Символът на идващата 2024 г., Зеленият дървен дракон, има отличен апетит и като цяло обича изтънчеността в сервирането на ястия. И за да може вашата новогодишна маса да зарадва Символът на годината, трябва да го изненадате с красиво поднасяне на храна и изобилие от съставки в тях. Днес ще си говорим как могат да изглеждат празничните салати и студени предястия.

ПРЕДЯСТИЯ

Хапки „Очите на дракона" 

Ще ви трябват: 10 пъдпъдъчи яйца, 5 зелени маслини (пълнени с червена чушка), 10 резена шунка или сух свински врат.

Приготвяне: Сварете пъдпъдъчи яйца твърдо, охладете и обелете. Наредете ги върху плоска чиния. Увийте всяко яйце с резен шунка, прегънат на две по дължина. След това внимателно разполовете на кръст маслините и ги наредете върху свареното пъдпъдъче яйце.

„Пълнени прасенца" 

Ще ви трябват: 300 г варени гъби, 3 варени калмара, 3-4 варени яйца, 1-2 глави лук, сол, подправки, билки и майонеза на вкус, растително масло за пържене на лук, черен пипер на зърна, пъпки карамфил.

Приготвяне: Лукът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва. Сварените гъби се нарязват по дължина на няколко части и се поставят в дълбок съд. Добавете запържения лук и настърганите на едро варени яйца. Посолете, добавете подправки и майонеза и разбъркайте добре.

Напълнете калмарите с плънката, като внимателно отрежете перките. Направете „уши" и „косичка" от пипалата. Поставете „ушите" в предварително направените разрези в горната част на тубите и използвайте „кръпката", за да затворите дупката, където е поставен пълнежът. Направете очи от черен пипер, а ноздри - от карамфил. Поставете „прасетата" в чиния за сервиране и украсете.

„Пиленца" 

Ще ви трябват: 4 сварени яйца, 50 г чедър, майонеза и смлян черен пипер на вкус, сварени моркови, черен пипер на зърна и стръкчета копър.

Приготвяне: Сварените яйца разполовете напречно. Внимателно отстранете жълтъците и ги сложете в дълбока купа. Настържете предварително охладения чедър на ситно, добавете смлян черен пипер и майонеза и разбъркайте добре.

Изрежете „напуканата черупка" от половинките белтък. От сиренето и жълтъците оформете топчета и ги поставете в „черупката". От морковите изрежете „гребенче", „опашка" и „обеци", а от зърната черен пипер направете „очички". Поставете пилетата в чиния и ги украсете със стръкчета копър.

САНДВИЧИ

„Калинка" 

Необходими са ви: 8 филийки препечен бял хляб, 8 тънки филийки меко сирене, 8 листа маруля, 100 г паста с риба или морски дарове, 4 големи домата, няколко черни маслини без костилки и майонеза за украса, зърна черен пипер.

Приготвяне: Наредете филиите бял хляб върху плоска чиния и ги намажете с пастата. Отгоре всяка покрийте с резен сирене и лист маруля.

Доматите се разполовяват, едната половина се нарязва на тънки филийки и се поставят върху листата на марулята, като се изобразяват „крилца". Маслините се нарязват на филийки и се поставят върху „крилата". Направете „главичката на калинката" от останалите половинки от домата и направете очи с помощта на майонеза и зърна черен пипер.

„Жабки" 

Ще ви трябват: 4 хлебчета за хамбургер, 4 филии мек колбас, листни зеленчуци, карамфил, кетчуп, чери домати и свежи зелени подправки за гарнитура.

Приготвяне: Разрежете хлебчетата на две по дължина и намажете всяка половина с кетчуп. Направете от колбаса „очи" и „език". Прикрепете „очите" с пъпки карамфил към горната част на сандвича. Поставете „езика" между двете половинки на хлебчето. Изрежете кръгове от зелените листа и върху тях поставете „жабките". Украсете с чери домати и билки.

САЛАТИ

„Елха" 

Ще ви трябва: 50 г салата с майонеза или заквасена сметана, 12-16 зърна от нар, стрък копър.

Приготвяне: От готовата салата направете конус. Измийте добре клонките копър, разделете ги по дължина на няколко части и ги поставете върху конуса, като наподобите елхови клонки. Украсете коледната елха със семена от нар.

Драконова салата 

Ще ви трябват: 4-5 кивита, 3 варени яйца, 1 прясна краставица, 300 г сурово пилешко филе, 100 г твърдо сирене, 100 г консервирана царевица, майонеза, сол и къри на вкус, олио за пържене на пилето, черни маслини и червен пипер

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на малки кубчета и запържете в растително масло до готовност, като добавите сол и къри.

Пригответе салатата от пърженото пилешко филе, царевица, настъргано сирене и варени яйца, като я залеете с майонеза. От получената смес оформете в чиния силуета на дракон.

Обелете кивито и нарежете на малки парчета. С получените парчета покрийте салатата. Направете „крилца" и „шипове" от краставици, „очи" - от кръгчета черни маслини, а „език" - от червена чушка.

„Дядо Коледа" 

Ще ви трябват: 500 г от любимата ви салата, 200 г почистена и нарязана на ситно червена чушка, 4-5 варени яйца, 1 варен морков, черни маслини, майонеза, магданоз.

Приготвяне: Поставете салатата върху чиния за сервиране, като оформите главата на Дядо Коледа с шапка. Покрийте „шапката" от ситно нарязаните чушки и белтъка, настърган на ситно, като отгоре нанесете тънка мрежа от майонеза. По същия начин с белтъци и майонеза направете „брада" на Дядо Коледа, а „лице" направете от ситно настъргани жълтъци. За да направите „носа" и „устата", използвайте варени моркови, а очите направете от черни маслини.

Гарнирайте салатата с магданоз.

„Шапката на Снежната кралица" 

Ще ви трябват:

за салатата - 500 г варен телешки език, 300 г варени гъби, 100 г консервиран ананас, 3 варени яйца, 1 глава лук, олио, сол, подправки, майонеза;

за украса - 150 г твърдо сирене, 5 глазирани кашкавалчета, 100 г нарязани фъстъци, 1/2 глава чесън, майонеза, шарен кокос, червени боровинки.

Приготвяне: Пригответе салата от нарязан на кубчета телешки език, парчета ананас, нарязани на парчета сварени гъби, добавете произволно нарязаните варени яйца и запържените в олио полумесеци лук. Посолете салатата, добавете подправки и майонеза на вкус, разбъркайте и оформете на купчина върху чиния. Отгоре салатата се поръсва с настърган кашкавал, като се покрива изцяло.

Пригответе хомогенна смес от топено сирене, нарязани фъстъци и чесън, прекаран през преса, овкусете с майонеза. От тази смес оформете топчета и ги оваляйте в оцветен кокос. Поставете топчетата плътно около оформената салата в чинията. Поставете червена боровинка в центъра на всяка топка.