Ако е по-рано или много късно, това се отразява на продължителността на съхранението им

Не е толкова лесно, колкото някои си мислят, точно да се прецени, кога плодовете са узрели и са готови за прибиране.

Узряването на плодовете е продължителен процес, който протича и след беритбата им.

За младите овощари ще напомним, че има два вида зрелост - беритбена и консумативна.

  • При беритбена зрелост плодовете придобиват някои от характеристиките на сорта, например големината им. Плодовото месо обаче все още е твърдо, а много често не е приятно и за консумация.

В този период обаче те могат лесно да се транспортират до мястото на съхранение.

  • При консумативната зрелост плодовете придобиват останалите качества на сорта - избистряне, консистенция, вкус и аромат.

При късните ябълкови и крушови сортове, както и при дюлите, мушмулите, кивито консумативната зрелост настъпва в зависимост от температурата за период от 2-3 седмици до 2-3 месеца след беритбата.

Правилото е:

Плодовете се откъсват, като се обхващат с цялата ръка, повдигат се леко нагоре, а с показалеца се натиска горният край на дръжката в мястото на закрепването за клонката Плодовете с къси дръжки се откъсват чрез леко завъртване.

Защо е важно кога се бере?

  • При по-ранна беритба добивът намалява, а качеството на плодовете се понижава.
  • Някои сортове са податливи на някои физиологични заболявания, които се проявяват по време на съхраняването, ако се оберат по-рано.
  • При късна беритба плодове са по-едри, по-добре оцветени и с по-добри вкусови качества. Те обаче се транспортират и съхраняват по-трудно.
  • Част от плодовете, обикновено най-едрите, опадват и се нараняват, ако не се приберат навреме.

Кога са готови:

  • При жълтите сортове ябълки и круши избледняването на зеления цвят на кожицата, преди да се появи жълт оттенък, е ориентир за настъпване на беритбената зрелост.
  • При ябълковите сортове с червен цвят този показател не се прилага, тъй като основният цвят почти не се забелязва при настъпване на беритбената зрелост.

Инвентар за плодовете

Много често в домашни условия стопаните съхраняват плодовата продукция в дървени касетки, а напоследък и в пластмасови. Те, разбира се, са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за съхранение.

Трябва да знаете обаче, че по тези съдове може да има различни зарази, които по време на съхранението да съсипят плодовата продукция. Ето защо е необходимо да обеззаразите всички касетки, щайги или други съдове, в които и през миналата година сте държали плодове.

Най-лесно може да обеззаразите инвентара с помощта на син камък (меден сулфат), който се продава в агроаптеките. За целта ви трябва 3%-ов разтвор, който ще приготвите с 30 г син камък и 10 литра вода.

Най-добре е да използвате дълбок и широк съд, в който да направите разтвора. В него потапяте последователно всички съдове, като след като ги изваждате и оставяте да се изсушат на слънце. Така обеззаразените касетки са готови за плодовете от новата реколта.