Ако отглеждате овце като любител, трябва да подходите много отговорно и преди всичко да разберете какви болести могат да навредят. Диарията е често срещано заболяване при овцете, което може дори да доведе до смърт, ако не се лекува навреме.

Има много заболявания, които могат да доведат до храносмилателни разстройства, диария и неразположение при овце, агнета и кочове. Понякога дори опитни овцевъди не определят веднага, че нещо не е наред с животното, но навременното откриване на болестта и незабавното й лечение често спасяват животните от смърт.

Анаеробната дизентерия

е остра токсична инфекция, която се среща при новородени агнета. Заболяването може да се идентифицира по признаци като диария с бързо обезводняване на тялото, улцерозен ентерит (увреждане на лигавицата на тънките черва), което води до бърза смърт. Причинителят на инфекцията е токсичен микроорганизъм, който има способността да продължи жизнената си дейност дори по време на топлинна обработка. Например при температура +90°C той живее още 30 минути, а издържа на кипене до 10 минути. Може да оцелее и в оборски тор 3-5 дни.

Внимание! Обикновено дизентерията засяга новородени агнета на възраст между 1 и 5 дни, като бързо заразява голям брой агнета . Предава се чрез постелки, оборудване и други предмети, замърсени с изпражненията на болни индивиди. Но агнето може да се зарази и при сукане на мляко, ако по вимето на овцата има заразен тор. Появата на заболяването най-често се обяснява с липсата на ваксинация, както и с неправилно хранене по време на бременност (липсата на протеини, въглехидрати, витамини и минерали води до слабост на родения индивид) и нарушаване на температурния режим (хипотермия).

Претъпканите навеси и незадоволителните условия на живот също могат да провокират появата на дизентерия. Заболяването може да бъде свръхостро (мълниеносна смърт), остро (продължава около 3 седмици) и по-рядко - хронично, в резултат на което заболелите се възстановяват много бавно и изостават в развитието.

Ентеротоксемията

е заболяването, което се среща във всички страни, където се отглеждат овце. Това е токсична инфекция, която засяга нервната система и води до бърза смърт. Веднъж попаднал в червата, патогенът - спорообразуващ анаероб, започва активно да се размножава, произвеждайки токсини, които се абсорбират в кръвта. Внимание! Болестта може да се предава от болни на здрави, както и да влезе в тялото от пасища, където устойчивите патогени продължават да съществуват в продължение на години.

Заболяването протича в 3 форми

Когато болеста се развие светкавично бързо, животното умира в рамките на 10-12 часа. В острите случаи заболяването продължава около 1 ден. Хроничната форма се наблюдава при животни с лошо хранене и се характеризира със слабост, анемия, диария и жълт оттенък на лигавиците. Ако заболяването се открие навреме (до 3-4 дни), животното може да бъде спасено.

  • Хелминтозата обединява голяма група от заболявания (60% от всички идентифицирани заболявания), които възникват в резултат на навлизането и развитието на различни видове паразитни червеи в тялото. Има 3 основни групи заболявания с хелминтози: болести, причинени от листовидни метили: фасцилиоза, парамфистоматоза, дикроцелиоза. Предимно се атакуват жлъчните пътища на черния дроб и червата. Болните изпитват слабост, анемия, отслабване, диария, жълтеникав оттенък на лигавиците и подуване на клепачите. Понякога заболяването може да продължи с месеци.

Внимание! Предава се чрез вода и трева, растяща в близост до водоеми.

Заболяване като дикроцелиозата може да протича безсимптомно и само овце над 3-годишна възраст изпитват прогресивно изтощение, което често води до смърт.

  • Цестодози: Причинителите на тази група заболявания, които включват мониезиоза и ценуроза, са цестоди - тении, които заразяват тънките черва на животните. Мониезиозата и ценурозата често засягат младите агнета и протичат в лека форма.

Важно! Патогените навлизат в тялото в резултат на поглъщане на кърлежи, когато ядат трева на пасища, разположени в райони с висока влажност. Заболяванията в по-тежки форми се проявяват с резки безцелни движения, страх, отказ от хранене и диария. Животните често умират.

  • Нематоди: Причинителите са нематодни кръгли червеи, които при навлизане в тялото засягат всички тъкани и органи, с изключение на роговата тъкан и вълната.

Причината: Най-често заразяването става на пасищата при поглъщане на трева с ларви. Симптомите са: кашлица, загуба на апетит, анемия на лигавиците. Младите животни често имат обилна диария.

Фасциолозата

е заболяване на дребния рогат добитък, при което паразитни метили заразяват жлъчните пътища на черния дроб.

Внимание! Както повечето други паразитни заболявания, фасциолозата се предава чрез вода и храна при паша на овце в места с изобилие от водоеми.

Заболяването може да продължи дълго време (до 3-4 месеца), придружено от загуба на апетит, диария, запек, треска и анемия. Ако не се вземат мерки за лечение навреме, животното скоро ще умре.

Ехинококозата

е паразитно хронично заболяване, което се причинява от най-опасния паразитен червей - Echinococcus. Това е най-разпространеното заболяване, което обхваща широка география.

Да се има предвид! Заболяването се предава чрез трева и вода - когато са на пасище, овцете и кочовете поглъщат яйца на хелминти.

Но може да прогресира и ако не се поддържат санитарните условия при отглеждане.

Разпространението на болестта често се причинява от бездомни кучета, които оставят заразени изпражнения в пасища и кошари. След като попаднат в тялото, в червата се образуват ларви, които след това се транспортират в тялото заедно с кръвта и продължават развитието си под формата на ехинокок. Най-често се засягат черният дроб и белите дробове, по-рядко други органи. Болестта засяга много животни, включително говеда, но най-много страдат овцете, които често умират от болестта. Симптомите включват характерна кашлица, лошо състояние на тялото, разхлабени изпражнения, загуба на вълна и слабост, когато животните просто легнат на земята.

Цветната диария - друго заболяване, изключително опасно за новородените агнета. Появява се няколко часа след раждането или в рамките на 3-5 дни. Въпреки името, изпражненията са прозрачни, така че невинаги е възможно да се идентифицира болестта навреме. В допълнение към редките изпражнения, агнето чувства силна слабост, губи апетит, настъпва дехидратация на тялото.

Запомнете: За да се предотврати заболяването, овцете трябва да се ваксинират 3-4 седмици преди очакваното раждане.

В ранните етапи заболяването се лекува със сложен набор от лекарства.

Важно! И при най-малкото съмнение за заболяване животното трябва незабавно да се изолира, да се осигури благоприятен температурен режим и добра вентилация на помещението.

Лечение на диария при овцете: В повечето случаи, ако заболяването се открие навреме, то може да се лекува. Важно е да се диагностицира навреме, следователно при първите съмнения относно доброто здраве на овцата е необходимо да се свържете с ветеринарната служба, която ще проведе съответните тестове, ще установи причината за заболяването и ще предпише лечение.

  • При възрастни животни: Болестите, които причиняват нарушение на храносмилателната система при възрастни овце и кочове, се лекуват, както следва: за ентеротоксемия лечението е възможно в ранните етапи; овцете се инжектират с хиперимунен серум заедно с антибиотици. При пренебрегвано състояние болестта не се лекува; за хелминтиаза - лечението се предписва въз основа на това какъв паразит причинява заболяването, тъй като това е цяла група, която включва различни заболявания.

Внимание! Дозировката на инжекциите от необходимия препарат се определя само от ветеринарния лекар. Лечението може да се проведе у дома, като се изолира болното животно.

  • При млади животни: Тъй като подрастващите страдат от същите заболявания като възрастните овце и кочове, лечението им не се различава особено, с изключение на дозировката. Често количеството лекарства, прилагани по време на лечението, зависи от теглото на животното и ветеринарният лекар трябва да вземе това предвид.
  • При агнетата ситуацията е малко по-различна при новородените, тъй като те са изложени на риск от специални заболявания, което означава, че методите на лечение ще бъдат различни. Задачата е на ветеринарния лекар.

Диария при агнета – ако проблемът не е свързан с изброените заболявания: Понякога, поради определени обстоятелства (смърт на овца по време на раждане, мастит или изоставяне на новороденото от майката), агнето остава сираче и трябва да бъде кърмено с изкуствено хранене. Майчиното мляко може да бъде заменено с краве мляко, но много внимателно, като се спазват пропорциите, тъй като млякото се различава значително по състав от овчето мляко. Важно! Преди да дадете краве мляко на агне, то трябва да се свари. Да, в него ще има по-малко витамини, но тази процедура ще предпази малкото от диария. Тъй като храносмилателната система на новородено е все още много слаба, тя може да се повреди в периода на адаптиране на тялото към необичайна храна. За да се предотврати дехидратацията, е необходимо да се дадат на малкото много течности. Ако дискомфортът се влоши бързо, консултирайте се веднага с ветеринарен лекар.

При заболяла майка агнето се отделя (или осиротяло) и се храни с варено краве мляко, за да го предпазите от диария
При заболяла майка агнето се отделя (или осиротяло) и се храни с варено краве мляко, за да го предпазите от диария
За да предотвратите заболявания при овцете, агнетата и кочовете, трябва да унищожите паразитните червеи, като убиете яйцата и ларвите им
За да предотвратите заболявания при овцете, агнетата и кочовете, трябва да унищожите паразитните червеи, като убиете яйцата и ларвите им