Зърненият фураж на домашните животни
трябва да бъде смачкан по различни начини.

  • За прасета е идеално финото смилане, така нареченото „фуражно брашно", при което всички частици са с размер под 1,5–2 mm.
  • За едър рогат добитък, овце и кози е по-добре грубото смилане (смлените частици са с размер до 3-4 mm). Но за конете зърното се сплесква или се приготвят едри изпражнения, защото имат здрава зъбна система.
  • Груби изпражнения и грубо смилане също се дават на домашните птици. Охлаждащият фураж подобрява вкуса, като превръща част от нишестето в захари. За 1 kg натрошено зърно се добавят 2,5 литра гореща вода и се инкубират 4–5 часа при +55 - 60˚С.
  • Готвенето и задушаването на бобови зърна (грах, боб и др.) спомага за по-доброто усвояване на протеините.
  • Варят каша от грах и боб за прасетата.
  • За едрия рогат добитък, овцете и козите бобовите зърна се пекат и калцинират.
  • На кравите се дава около 1 кг такова зърно на ден, а на овцете и козите по 150 г.