Жан Ивайлов е на 20 години, завършил профил софтуерни и хардуерни науки в МПМГ-Монтана. До преди година, когато се захваща с пчеларство, никога не е живял на село. В двора на къщата в град Бойчиновци младият човек и бащата на приятелката му се грижат за два регистрирани пчелина с по около 100 кошера. През последната година с неуморен труд двамата пчелари са успели да удвоят броя на пчелните си семейства, като Жан в момента чака да получи регистрация на своя собствен пчелин.

„Започнах заедно с таткото на моята приятелка, който от 40 години се грижи за над 100 кошера. Направи ми впечатление как бърка в кошерите без никакви предпазни средства и реших да му помогна. Стана ми изключително интересно. Пчелите не спират да работят, неуморни са. Всичко е в ред, работи се заедно, сплотено. От малък тренирам и съм научен на много труд и лишения. С пчелите си допаднахме още от първия ден“, разказа Жан Ивайлов за началото на своя път в пчеларската професия. Младият човек се занимава също с културизъм и моделство. В края на август той спечели титлата „Мистър Монтана“ на конкурс за красота.

Неуморен труд

„Това лято съм имал не повече от 5 дни почивка. Когато не се подготвям за състезание, абсолютно всеки ден съм при пчелите, прекарвам с тях между 8 и 13 часа на ден. Трудностите в живота ни градят като личности - не помощта от мама и тати. Когато постигнеш нещо с труд, то ти носи огромно удовлетворение и усещането е различно“, категоричен е младият човек.

„Сега зазимяваме кошерите. Сваляме магазини, изчистваме меда под кошерите, проверяваме къде е останала майка, заменяме с резервни майки, които сме си направили през сезона. Сега трябва да ги отървем от акарите. Правим го с клеева тинктура и спирт. Храним пчелите с тинктура мед и вода в съотношение 1:1. Никога не можем да кажем какво количество мед сме произвели, тъй като не е редно да им вземем целия мед. Медът ни върши прекрасна работа срещу акарите. Това е един чалъм, който скоро научихме“, разказва Жан Ивайлов.

Стоян Кръстев пък е възрастният пчелар с 40-годишен опит, от когото Жан през последната година „краде“ занаята. „През последната година научих страшно много благодарение на Стоян и неговата любезност да ми обяснява всичко. Той дори е учуден колко бързо уча и казва, че следващата ще бъда по-добър от него. Пчеларството е занаят, който не можеш да научиш само като четеш, трябва и да работиш. Имам и приятели в чужбина, откъдето събирам информация, защото там са по-напреднали. Уча страшно бързо. Отне ми 2 месеца, докато Стоян ми каже „Оставям ти да се справяш сам с пчелите. През последната година ние почти ги удвоихме, затова сега са 200 кошера. Мисля, че в момента мога абсолютно сам да се справя с всяка дейност в пчелина. Чисто практически обаче е невъзможно човек сам да се грижи за 200 кошера“, посочва младият стопанин. Плановете на двамата пчелари са, в бъдеще да увеличат кошерите до 300.

Подбив на цената с вносен мед

„Често подарявам меда, който съм произвел, защото това е лек, едно добро, което можеш да направиш за хората. Към момента продавам предимно директно и на други фермери, които участват на фермерски пазари със своите плодове и зеленчуци. Трудно е, защото в магазина взимат меда за 4 лв./кг. Бирата е на същата цена, това е смешно! Аз продавам буркан мед от магарешки трън за 10 лв., букетът е 11 лв.“, възмутен е младият стопанин.

„Титлата „Мистър Монтана“, която спечелих, ми помага да създам доверие с хората. Аз лично гарантирам за качеството на нашата продукция и моят перфектен външен вид показва, че имам високи изисквания към качеството на храната, която поемам. Имам клиенти, които продават по пътищата мед. Те признават, че купуват мед внос от Украйна на 4,50 лв., докато моят е на много по-висока цена. Казват ми, че всички клиенти търсят моя мед, а не украинския. Трудно ми е в момента с пазара“, признава българският спортист и допълва: „Надявам се да намалеят количествата вносен мед – това би било в помощ на българските производители.“

„Продавам мед и на много спортисти. Казват, че моят мед няма нищо общо с този, който си взимат от София, например. Когато искам да повиша мускулната си маса, приемам по време на тренировка 2 суп. лъж. мед разтворени във вода с лимон. Това е много важно, защото глюкозата помага за издръжливост и натоварване при тренировка. Няма друго нещо, което да ти даде повече сила от лъжичка мед преди тренировка, защото съдържа всички полезни елементи за човешкото тяло. Полезен е за костите, черния дроб, стомаха. Препоръчвам на всеки да консумира сутрин на гладно по 1 супена лъжица мед“, разказва младият пчелар.

„Изключително доволен съм от добива през този сезон. При нас имаше точно подходящото време, за да разцъфне природата – редуваха се дъжд и слънце – точно това, от което се нуждае една пчела. В началото на август сезонът приключи. Събрахме около 4 т мед“, казва стопанинът.

„Никога преди това не съм живял на село, нито съм израснал на село. Просто пчелите така ми допаднаха, че аз се свързах със себе си. Самият ред, дисциплината ме мотивират и ме успокояват. Покрай Стоян се научих да садя домати, лук, пипер. Изведнъж от човек, който никога не е имал връзка със селото, аз се превърнах в човек, който „умира“ да си прекарва целия ден на село“, по думите на Жан Ивайлов.

Работа с администрацията

Различните служители, с които е имал работа в институциите във връзка с регистрацията на своя пчелин, приемат по различен начин Жан и неговите планове да стане професионален пчелар. „Имаше хора, които много добре ме посрещнаха точно заради това, че съм млад, но съм срещал и леко подигравателно отношение поради факта, че съм млад. Но аз се адаптирам много бързо и досега никой не се е оплакал от мен, всички са останали с добро впечатление, въпреки че съм млад“, признава младият пчелар.

„В Италия 4-членно семейство може да се издържа с 31 кошера. Държавата подпомага това. Аз мога да кажа, че на мен ми е трудно да намеря пазар за продукцията от 200 кошера. Смятам, че не трябва да бъде така, не да се чудя дали ще успея да стигна до състезание или не поради липса на парични средства. Това ми е много болно. Винаги сам съм се бутал напред. Искам да работя и да знам, че колкото повече се трудя, толкова повече ще получа. Бих работил и по 16 часа, стига някой да оцени труда ми“, посочва културистът.

Повече от една мечта

„От дете денят ми преминава в тренировки, ядене, спане и учене. Захванах се с културизъм, защото ми допадна предизвикателството, да видиш докъде може да ти стигне волята“, казва младият човек и допълва, че от февруари месец насам се подготвя много сериозно за две състезания по културизъм, които ще се проведат в България през септември. През последните 4 месеца е на строга диета, без почивен ден от тренировки. Бил е на ръба да се откаже, но все пак е продължил.

Тази година той ще бъде дебютант на международния турнир „Купа класик“ във Варна. Надява се на успехи и сред юношите на държавното първенство по бодибилдинг и фитнес в Карлово, както и на турнир във Видин. За съжаление държавата не подкрепя млади таланти като него, затова се налага сам да поема разходите в спорта.

„Мечтата ми е да стигна до Европейско и Световно първенство по културизъм, и да взема титлите. Моята цел е, догодина да успеем да стъпим на Европейско“, казва младият човек и допълва, че най-големите разходи са свързани със специфичната храна, която трябва да приема, както и с пътуванията: „През последните 2 години постоянно съм на режим. Всеки ден консумирам по килограм месо и по 6-8 яйца. Готвя се с треньор, който през цялото време е до мен. Винаги ми е в помощ – физическа и психическа.“

„Като цяло чисто финансово в момента ми е доста трудно да се справя. Надявам се да намеря човек, който би подпомогнал млади хора“, споделя още Жан Ивайлов. Мечтае още за дете, но това отново е свързано с финансовата несигурност на младото семейство.

Стоян е възрастният човек, от когото Жан краде занаята
Стоян е възрастният човек, от когото Жан краде занаята